Kuchnia arabska znana
jest z niezwykłego smaku i aromatu. Dlatego zachęcam do spróbowania.
Przygotowałam udka kurczaka z marchewką, cebulką i ziemniakami. Wszystko razem
doprawione aromatyczną mieszanką arabską shoarmą czerwoną i upieczone w
piekarniku. Przygotowując w ten sposób posiłek oszczędzamy mnóstwo czasu na
przygotowanie i zmywanie wielu naczyń. Całe danie pieczemy na jednej blasze
przez godzinę, po tym czasie jest gotowe do spożycia. Wracając do tytułu tej potrawy, chciałabym wyjaśnić, że kurczak całkowicie odzwierciedla kuchnie arabską. Jednakże by posiłek w całości zaliczyć do tej kuchni, musicie ziemniaki zastąpić ryżem, gdyż to ryż jest w 90% dodatkiem we wszystkich daniach głównych kuchni arabskiej. Mi to bardziej pasowało z ziemniakami. :)
Shorma czerwona to to
mieszanka przypraw dzięki, którym uzyskujemy ten niepowtarzalny smak i aromat.
W jej skład wchodzą papryka czerwona, sól, czosnek, kmin rzymski, chili oraz
cynamon.
Danie dla 4-5 osób
Składniki:
1 kg udek
1 kg ziemniaków
2 cebule
8 marchewek
2 łyżki shoarmy
czerwonej lub z podanych składników przygotować około 2 łyżek mieszanki
przyprawowej. Uwaga by nie przesadzić z chili.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie
szorujemy, cebule obrane na talarki, marchew obieramy i kroimy, umyte mięso dokładnie nacieramy mieszanką
przypraw. Wszystko układamy na blasze zakrywamy folią lub pokrywą i wstawiamy
do nagrzanego na 200 C piekarnika. Pieczemy 45 minut ściągamy folie i jeszcze
pieczemy 15 minut by skórka była chrupiąca.
Smacznego!
Jak przygotować samodzielnie shoarme:
Jak przygotować samodzielnie shoarme:
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
Wszystkie składniki przełożyć do suchego słoiczka zamknąć i porządnie wymieszać. Przyprawy staczy na co najmniej kilka porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz