Pages

niedziela, 30 marca 2014

Biała kiełbasa zapiekana z fasolką i greckim serem


Zwykle już śniadanie wielkanocne zaczynamy od suto zastawionego stołu, na którym między innymi znajduje się gotowana biała kiełbasa. Ja zawsze gotuje jej za dużo. Jak każda gospodyni pragnę by w tych dniach świątecznych niczego nie zabrakło, a potem okazuje się, że wszystkiego jest w nadmiarze i nie ma co z tym zrobić. Właśnie to zainspirowało mnie do przygotowania białej zupełnie inaczej, która będzie smacznym daniem obiadowym lub kolacją. Przygotowując tą potrawę można użyć białej ugotowanej, która nam została z śniadania, albo surową zrumienić na patelni. Zapieczona ze słonawym greckim serem i fasolką smakuje pysznie. Zapraszam do spróbowania.



Składniki w zależności ile mamy lasek białej kiełbasy.
  • Kiełbasa
  • Kilka plastrów szynki lub innej wędliny do wyłożenia naczynia by kiełbasa nie przywarła
  • Szczypior dla wyostrzenia smaku
  • fasolka szparagowa (ja miałam mrożoną, wcześniej ugotowaną)
  • 1 opakowanie greckiego sera
  • dodatkowo chrzan do podania potrawy


Przygotowanie;

Jak wspomniałam możemy wykorzystać ugotowaną kiełbasę ze śniadania lub ugotować, albo obsmażyć. W każdej postaci jest smacznie. Proszę pamiętać, że białą kiełbasę przed gotowanie należy w kilku miejscach ponakłuwać widelcem.
Gotujemy ją około 10 minut od zagotowania wody lub obsmażamy na patelni na łyżce oleju, aż się zrumieni.

Wykładamy dno żaroodpornego naczynia szynką i układamy na niej dużą garść poszatkowanego szczypiorku. Na to kładziemy kiełbaski, garstkę pokrojonego w kostkę sera, a na nie wcześniej ugotowaną w osolonej wodzie fasolkę.
Całość znowu posypujemy serem i wkładamy naczynie do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zapiekamy, aż ser się rozpuści około 25 minut.
zapiekankę możemy jeszcze raz odgrzewać w piekarniku, jeśli od razu jej nie zjemy. Najlepiej smakuje podawana z tartym chrzanem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz