Składniki w zależności ile mamy lasek białej kiełbasy.
- Kiełbasa
- Kilka plastrów szynki lub innej wędliny do wyłożenia naczynia by kiełbasa nie przywarła
- Szczypior dla wyostrzenia smaku
- fasolka szparagowa (ja miałam mrożoną, wcześniej ugotowaną)
- 1 opakowanie greckiego sera
- dodatkowo chrzan do podania potrawy
Przygotowanie;
Jak wspomniałam możemy wykorzystać ugotowaną kiełbasę ze śniadania lub ugotować, albo obsmażyć. W każdej postaci jest smacznie. Proszę pamiętać, że białą kiełbasę przed gotowanie należy w kilku miejscach ponakłuwać widelcem.
Gotujemy ją około 10 minut od zagotowania wody lub obsmażamy na patelni na łyżce oleju, aż się zrumieni.
Wykładamy dno żaroodpornego naczynia szynką i układamy na niej dużą garść poszatkowanego szczypiorku. Na to kładziemy kiełbaski, garstkę pokrojonego w kostkę sera, a na nie wcześniej ugotowaną w osolonej wodzie fasolkę.
Całość znowu posypujemy serem i wkładamy naczynie do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zapiekamy, aż ser się rozpuści około 25 minut.
Tą zapiekankę możemy jeszcze raz odgrzewać w piekarniku, jeśli od razu jej nie zjemy. Najlepiej smakuje podawana z tartym chrzanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz