Składniki:
- 750 g mielonego (dowolny rodzaj mięsa)
- 1 bułka (może być kajzerka) namoczona w zimnej wodzie, aż cała zmięknie
- 2 jajka
- duża cebula pokrojona w kosteczkę
- Sól (1 czubata łyżeczka lub więcej)
- Pieprz mielony około łyżeczki
- 1 łyżka majeranku
- Ser żółty ilość zależy od tego jak duże kawałki umieścimy w środku 100 g powinno wystarczyć
- Boczek u mnie 10 plastrów (na każdą roladkę jeden spory plaster by ją owinąć)
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do miski, dodajemy kajzerkę mocno
odciśnięta od wody, cebulę, przyprawy i jajka, zagniatamy wymienione składniki
by powstała jednolita mięsna masa, dobrze doprawiamy do smaku.
Rozkładamy na dłoni lub desce do krojenia placek z
mięsnej masy na środek układamy spory kawałek sera i formujemy z tego roladkę,
którą dokładnie owijamy boczkiem. Każdą uformowaną roladkę od razu układamy na
blasze.
Blachy nie smarujemy żadnym tłuszczem. Sporo tłuszczu wytopi się z mięsa w trakcie
pieczenia.
Przygotowane roladki wkładamy do nagrzanego do 190
stopni piekarnika na 25 –30 minut. Są
równie pyszne na ciepło jak i na zimno – polecam
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz