środa, 26 lutego 2014

Staropolskie pączki


Tym razem wszytko o tym jak zrobić pyszne staropolskie pączki będziecie mogli przeczytać w mojej starej, wiekowej książce i zobaczyć na zdjęciach, które zrobiłam gdy je przygotowywałam.
Pączusie są wyśmienite mimo, że wyszły mi 24, a nie jak książka podaje 32. Przelicznik drożdżowy gdyby był potrzebny znajdziecie tutaj.

wtorek, 25 lutego 2014

Kruche ciasto z pianką i owocami



Już dawno miałam zamieścić przepis na to ciasto z myślą o swoim drugim blogu, ale jakoś tak odkładałam, nie było okazji i wydawało mi się, że mam ważniejsze rzeczy do opisania.  Dziś dokonałam małej zmiany bo użyłam mrożonych owoców. Sezon na świeże, tanie owoce minął, a ja miałam w zamrażalniku mieszankę składającą się z porzeczek, truskawek, malin, jeżyn, jagód, nawet znalazło się tam kilka wiśni i czereśni – prawdziwy owocowy miszmasz. Dzięki temu mogę pokazać Wam, że ciasta z mrożonkami wyglądają również smakowicie i kusząco jak ze świeżymi owocami i musicie uwierzyć mi na słowo, że są równie wyśmienite. Dobrze skrywać w zamrażalniku małe co nieco na taką okazję, kiedy apetyt na coś słodkiego rośnie, a nie chce się wyjść z domu na zakupy.

niedziela, 23 lutego 2014

Na arabską nutę – szybki obiad z drobiu doprawiony shoarmą czerwoną

Kuchnia arabska znana jest z niezwykłego smaku i aromatu. Dlatego zachęcam do spróbowania. Przygotowałam udka kurczaka z marchewką, cebulką i ziemniakami. Wszystko razem doprawione aromatyczną mieszanką arabską shoarmą czerwoną i upieczone w piekarniku. Przygotowując w ten sposób posiłek oszczędzamy mnóstwo czasu na przygotowanie i zmywanie wielu naczyń. Całe danie pieczemy na jednej blasze przez godzinę, po tym czasie jest gotowe do spożycia. Wracając do tytułu tej potrawy, chciałabym wyjaśnić, że kurczak całkowicie odzwierciedla kuchnie arabską. Jednakże by posiłek w całości zaliczyć do tej kuchni, musicie ziemniaki zastąpić ryżem, gdyż to ryż jest w 90% dodatkiem we wszystkich daniach głównych kuchni arabskiej. Mi to bardziej pasowało z ziemniakami. :)


piątek, 21 lutego 2014

Dietetyczne szaleństwo - jogurtowo - owocowy deser

Dietetyczne szaleństwo to deser bardzo delikatny, doskonały dla dorosłych i dzieci. Możliwy do przygotowania o każdej porze roku nawet dla osób, które bardzo uważnie liczą kalorie. Najlepsze efekty osiągniemy przygotowując go dzień wcześniej przed spożyciem. Właśnie ten deser, między innymi zaproponowałam w walentynkowym menu.


piątek, 14 lutego 2014

Pieczony kurczak nadziewany kaszą na dwa sposoby i różne smaki


Drób bardzo często króluje na naszych stołach, jest bardzo łatwy w obróbce i daje ogromne możliwości by wykazać się pomysłowością w kuchni. Wspaniale komponuje się z owocami, grzybami, kaszą, ryżem i jeszcze wieloma innymi dodatkami. Tym razem przedstawiam przepis, a dokładnie dwa na kurczaka nadziewanego kaszą. Pierwszy będzie bardziej wytrawnie. Kasza przesmażana z cebulką i pieczarkami w towarzystwie pomarańczy. A w kolejnej odsłonie, bardziej słodko i aromatycznie, czyli kasza z jabłkami i cynamonem. Obie potrawy są bardzo smaczne idealne na niedzielny obiad lub kiedy spodziewamy się gości.

sobota, 8 lutego 2014

Walentynkowe menu


Zdania na temat czy obchodzić walentynki czy nie są podzielone. Ja w całości jestem na tak! Mimo, iż uważam, iż przez 365 dni w roku powinniśmy w związkach okazywać sobie uczucia, to fakty są takie, że żyjemy w ciągłym pośpiechu zabiegani, zajęci rzeczywistością często zapominamy jak ważni dla nas są nasi partnerzy. A często jest tak, że jesteśmy zbyt zmęczeni na wyjątkowość. Dlatego cieszę się, że jest ten dzień i żałuje, że tylko jeden. Na moim drugim blogu znajdziecie również kilka ciekawostek dotyczących walentynek. 

czwartek, 6 lutego 2014

Kokosowe pralinki


Kokosowe pralinki to nic innego jak domowe cukiereczki, przygotowane na podobieństwo pysznych, śnieżnobiałych Rafaello. Wymagają niewielkiego nakładu pracy i zaledwie kilku składników co sprawia, że częściej wracamy do przepisów na takie słodkości. Ten przepis to chyba naprawdę najłatwiejszy sposób na ich przygotowanie. W dodatku nie zawiera surowych jaj dzięki czemu można przechowywać je w lodówce nawet do miesiąca, oczywiście o ile wcześniej ich nie zjecie :)