"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw - Dziękuję za odwiedziny!
środa, 26 lutego 2014
Staropolskie pączki
Tym razem wszytko o tym jak zrobić pyszne staropolskie pączki będziecie mogli przeczytać w mojej starej, wiekowej książce i zobaczyć na zdjęciach, które zrobiłam gdy je przygotowywałam.
Pączusie są wyśmienite mimo, że wyszły mi 24, a nie jak książka podaje 32. Przelicznik drożdżowy gdyby był potrzebny znajdziecie tutaj.
wtorek, 25 lutego 2014
Kruche ciasto z pianką i owocami
Już dawno miałam zamieścić przepis na to ciasto
z myślą o swoim drugim blogu, ale jakoś tak odkładałam, nie było okazji i
wydawało mi się, że mam ważniejsze rzeczy do opisania. Dziś dokonałam małej zmiany bo użyłam mrożonych
owoców. Sezon na świeże, tanie owoce minął, a ja miałam w zamrażalniku
mieszankę składającą się z porzeczek, truskawek, malin, jeżyn, jagód, nawet
znalazło się tam kilka wiśni i czereśni – prawdziwy owocowy miszmasz. Dzięki
temu mogę pokazać Wam, że ciasta z mrożonkami wyglądają również smakowicie i
kusząco jak ze świeżymi owocami i musicie uwierzyć mi na słowo, że są równie
wyśmienite. Dobrze skrywać w zamrażalniku małe co nieco na taką okazję, kiedy
apetyt na coś słodkiego rośnie, a nie chce
się wyjść z domu na zakupy.
Tagi:
Ciasta,
ciasto,
ciasto malinowe,
ciasto z owocami,
ciasto z pianką,
cukier puder,
Desery,
Dzień matki,
kruche ciasto,
kuchnia polska,
maliny,
owoce,
przepis,
Słodkości,
szarlotka
niedziela, 23 lutego 2014
Na arabską nutę – szybki obiad z drobiu doprawiony shoarmą czerwoną
Kuchnia arabska znana
jest z niezwykłego smaku i aromatu. Dlatego zachęcam do spróbowania.
Przygotowałam udka kurczaka z marchewką, cebulką i ziemniakami. Wszystko razem
doprawione aromatyczną mieszanką arabską shoarmą czerwoną i upieczone w
piekarniku. Przygotowując w ten sposób posiłek oszczędzamy mnóstwo czasu na
przygotowanie i zmywanie wielu naczyń. Całe danie pieczemy na jednej blasze
przez godzinę, po tym czasie jest gotowe do spożycia. Wracając do tytułu tej potrawy, chciałabym wyjaśnić, że kurczak całkowicie odzwierciedla kuchnie arabską. Jednakże by posiłek w całości zaliczyć do tej kuchni, musicie ziemniaki zastąpić ryżem, gdyż to ryż jest w 90% dodatkiem we wszystkich daniach głównych kuchni arabskiej. Mi to bardziej pasowało z ziemniakami. :)
piątek, 21 lutego 2014
Dietetyczne szaleństwo - jogurtowo - owocowy deser
Dietetyczne szaleństwo to deser bardzo delikatny, doskonały dla dorosłych i
dzieci. Możliwy do przygotowania o każdej porze roku nawet dla osób, które
bardzo uważnie liczą kalorie. Najlepsze efekty osiągniemy przygotowując go
dzień wcześniej przed spożyciem. Właśnie ten deser, między innymi zaproponowałam w walentynkowym menu.
Tagi:
cukier puder,
Desery,
Dzień kobiet,
Dzień matki,
herbatniki,
jagody,
jogurt,
melon,
pianka,
przepis,
Słodkie - bez pieczenia,
święta,
truskawki,
Walentynki,
winogrona,
żelatyna
piątek, 14 lutego 2014
Pieczony kurczak nadziewany kaszą na dwa sposoby i różne smaki
Tagi:
Boże Narodzenie,
cynamon,
czosnek,
Dania główne,
Dzień matki,
faszerowany kurczak,
jabłka,
kasza,
kuchnia polska,
kurczak,
Nadziewane pieczenie,
obiad,
pieczarki,
pieczone mięso,
przepis,
święta
sobota, 8 lutego 2014
Walentynkowe menu
Zdania na temat czy obchodzić
walentynki czy nie są podzielone. Ja w całości jestem na tak! Mimo, iż uważam,
iż przez 365 dni w roku powinniśmy w związkach okazywać sobie uczucia, to fakty
są takie, że żyjemy w ciągłym pośpiechu zabiegani, zajęci rzeczywistością
często zapominamy jak ważni dla nas są nasi partnerzy. A często jest tak, że jesteśmy
zbyt zmęczeni na wyjątkowość. Dlatego cieszę się, że jest ten dzień i żałuje,
że tylko jeden. Na moim drugim blogu znajdziecie również kilka ciekawostek dotyczących
walentynek.
Tagi:
czekolada,
Dania główne,
Desery,
dietetyczne szaleństwo,
krem ze szparagów,
Przekąski,
przepis,
Przystawki,
szparagi,
tarta,
truskawki,
Walentynki,
Warzywa i owoce,
zupa,
Zupy
czwartek, 6 lutego 2014
Kokosowe pralinki
Kokosowe pralinki to nic innego jak domowe cukiereczki, przygotowane na
podobieństwo pysznych, śnieżnobiałych Rafaello. Wymagają niewielkiego
nakładu pracy i zaledwie kilku składników co sprawia,
że częściej wracamy do przepisów na takie słodkości. Ten przepis to
chyba naprawdę najłatwiejszy sposób na ich przygotowanie. W dodatku nie zawiera
surowych jaj dzięki czemu można przechowywać je w lodówce nawet do miesiąca,
oczywiście o ile wcześniej ich nie zjecie :)
Tagi:
Andrzejki,
Boże Narodzenie,
cukier puder,
czekolada,
Desery,
Dzień matki,
migdały,
pralinki,
prezenty,
przepis,
Rafaello,
Słodkie - bez pieczenia,
święta,
wiórki kokosowe
Subskrybuj:
Posty (Atom)