Składniki:
- kurczak średniej wielkości około 1,5 kg
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej (jeżeli poza nadzieniem chcemy podać kurczaka z kaszą gotujemy 2 woreczki, wszystko co nie zmieści się do środka kurczaka wyłożymy do brytfanny lub na półmisek przed samym podaniem na stół)
- 30 dag pieczarek
- cebula
- papryka słodka i ostra
- majeranek
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól, pieprz, tymianek
- łyżka oleju
- łyżka masła
- 1 duży ziemniak (niekoniecznie)
- Kurczaka opłukać osuszyć, miejsce przy szyjce dobrze spiąć wykałaczką by się nie rozchodziło.
- Cebulę pokroić w kostkę, delikatnie zeszklić na oleju dodać umyte, osuszone i pokrojone w ćwiarteczki pieczarki dodać do cebuli i razem dusić około 15 minut do odparowania soków. Międzyczasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Jak będzie już gotowa dodać do usmażonych grzybów i jeszcze razem chwilkę przesmażyć - około 3 minut.
- Kurczaka natrzeć wewnątrz delikatnie solą i pieprzem.
- Napełnić kurczaka po same brzegi mocno wciskając usmażoną kasze z grzybami.
- Ułożyć kurcze piersią do góry, skrzyżować nóżki i związać nitką, a otwór zamknąć kolejnymi wykałaczkami.
- Wysmarować blachę lub brytfannę miękkim masłem i dokładnie wszystkimi przyprawami natrzeć z każdej strony kurczaka tak mocno by nigdzie nie było widać skórki.
- Kurczak koniecznie musi być ułożony piersią do góry, dokładamy umytego ziemniaka, zamykamy naczynie lub przykrywamy folią żaroodporną i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na godzinę.
- Po godzinie zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Ściągamy folię i dalej pieczemy kurczaka by się ładnie zbrązowiał kolejne 15 minut. Łącznie pieczemy kurczaka 1 godzinę i 45 minut.
Przepis drugi - kurczak faszerowany kaszą z jabłkami i cynamonem.
Kurczaka z jabłkami przygotowujemy niemalże identycznie. Zamiast pieczarek i cebuli potrzebujemy 2 jabłka i łyżkę cynamonu. Ugotowaną kaszę mieszamy z obranymi pokrojonymi w kostkę jabłkami (można utrzeć jabłka na jarzynowej tarce) i cynamonem. Rezygnujemy również z czosnku reszta przypraw pozostaje bez zmian. Faszerujemy kurczaka i pieczemy dokładnie tak samo jak w pierwszym przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz