Pstrąg pieczony w wersji obiadowej to świetne danie, przyrządzany z aromatyczną cytryną, a pieczony na jednej blasze z ziemniaczkami, cebulką i papryką. Gotowe danie na obiad z rybką w roli głównej - wystarczy wyjąć z piekarnika. Już nie może być prościej, a przy tym tak smacznie i zdrowo. I jaka oszczędność czasu, pracy i zmywania brudnych naczyń. :) Polecam!
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw - Dziękuję za odwiedziny!
wtorek, 31 maja 2016
Pstrąg pieczony w wersji obiadowej
Pstrąg pieczony w wersji obiadowej to świetne danie, przyrządzany z aromatyczną cytryną, a pieczony na jednej blasze z ziemniaczkami, cebulką i papryką. Gotowe danie na obiad z rybką w roli głównej - wystarczy wyjąć z piekarnika. Już nie może być prościej, a przy tym tak smacznie i zdrowo. I jaka oszczędność czasu, pracy i zmywania brudnych naczyń. :) Polecam!
niedziela, 29 maja 2016
Muffiny z truskawkami i kruszonką
Na blogu jest już wiele rożnych muffin i podobnych na nie przepisów, ale żeby nie było problemu z dobraniem składników zamieszczam kolejny przepis tym razem muffiny z truskawkami i kruszonką. Nie raz już wspominałam, że ciasto na muffiny jest chyba najwdzięczniejsze, proste i szybkie w przygotowaniu, a poza tym takie smaczne, że cho, cho :)
sobota, 28 maja 2016
Toskańska zupa pomidorowa - krem
Toskańska zupa pomidorowa - krem jest po prostu pyszna, to jedna z najsmaczniejszych zup pomidorowych jakie w ogóle jadłam. Wprawdzie nie wiem czy dlatego jest taka smaczna, że ją troszkę spolszczyłam czy dlatego, że sugerowałam się włoską recepturą. W każdym razie nie wyobrażałam sobie pomidorowej bez dodatku włoszczyzny i to jest ta znacząca różnica, którą wprowadziłam. Zupa jest gęsta i kremowa zarazem, bardzo aromatyczna i pożywna. Włosi podają ta zupę z namoczonym w niej pieczywem. Wg mnie wystarczą grzanki albo np. pulpeciki z kaszy jaglanej i na pewno będzie równie pysznie. Polecam!
piątek, 27 maja 2016
Sernik na zimno z truskawkami
czwartek, 26 maja 2016
Pulpety z kaszy jaglanej
Pulpety z kaszy jaglanej przygotowałam całkowicie w wersji wegańskiej i bezglutenowej, oczywiście można je dowolnie modyfikować. Nie będę czarować, że jestem jakąś wielką miłośniczką kaszy jaglanej bo to nieprawda. Kasza jaglana ma specyficzny smak, który nie jest dla mnie zbyt przyjazny. Ale mam świadomość, że jest bardzo zdrowa, odżywcza, a nawet lecznicza dlatego polecam ją z czystym sumieniem, powinniśmy jeść jej jak najwięcej, ja sama włączyłam ją do rodzinnego menu.
Póki co by się do niej bardziej przyzwyczaić mieszam ją z innymi składnikami, wówczas jest o wiele smaczniejsza i bardziej przyswajalna.
Klopsiki z niej przygotowane są wręcz fantastyczne, małe zgrabne kuleczki przygotowane na bazie kaszy z niewielkim dodatkiem ziół, marchewki i pestek są smaczne bardzo lubię je w kremowej zupie lub pomidorowym sosie. Mogą stanowić samodzielne danie lub być jego uzupełnieniem. Polecam!
środa, 18 maja 2016
Cordon bleu czyli kotlet szwajcarski
Cordon bleu czyli kotlet szwajcarski, tradycyjnie wykonany jest z cielęciny. Ja jednak postawiłam na drób, a dokładnie piersi z kurczaka. Łatwo poddają się je obróbce, dzięki czemu przygotowanie kotleta nie stwarza problemu. No i nie oszukujmy się, są również zdecydowanie tańsze, a zapewniam że równie pyszne. Kotlet szwajcarski przypomina nieco dewolaja z serem, choć jest płaski jak tradycyjny kotlet, to jego wnętrze wypełnia ser i dodatkowo szynka, cały jest panierowany i smażony. Szynkę najlepiej użyć szwarcwaldzką wówczas smakuje naprawdę doskonale, ale jeśli będzie inna wędzona to oczywiście nic się nie stanie. Codon bleu jest bardzo smaczny i pięknie się prezentuje, doskonale nadaje się na niecodzienny obiad. Polecam.
Sernik jogurtowy pieczony
Sernik jogurtowy pieczony to jeden z najlepszych serników jakie jadłam w życiu. Przede wszystkim dlatego, że mimo iż jest całkowicie na bazie jogurtu to odzwierciedla smak tradycyjnego sernika, a przy tym jest tak bardzo delikatny i subtelny w smaku. Przygotowuje się go bardzo prosto wg mnie przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu, niż przygotowanie tradycyjnego sernika. Ponadto wypiek jest idealnie równy jak przysłowiowy "stół", piękny wyrośnięty. Nie sprawia żadnego problemu, a prezentuje się fantastycznie i cudnie smakuje. Dla uatrakcyjnienia ciasta dodatkowo powkładałam kilka ciasteczek Oreo, które doskonale smakują i komponują się z jasnym ciastem. Ale ten element można pominąć i absolutnie nie będzie to miało żadnego wpływu na jakość sernika.
czwartek, 12 maja 2016
Kaszanka pieczona z ziemniakami
Kaszanka pieczona z ziemniakami i cebulką to doskonała propozycja na obiad, jest pyszna pachnąca z delikatnie spieczoną skórką, prawie jak kaszanka z grilla tyle, że o wiele zdrowsza. Grill jest super i zdrowy w warunkach domowych ale jak się okazuje ten na zewnątrz już niekoniecznie. Chyba że dokładnie zabezpieczymy żywność by ani smog z węgla drzewnego, ani skraplający się tłuszcz, który pod wpływem spalania wydziela związki rakotwórcze nie miał w żaden sposób styczności z jedzeniem. Przygotowanie kaszanki zajmuje dosłownie chwile, potem tylko pieczenie. Potrawę można podać do stołu nawet na blasze wygląda bardzo efektownie i zarówno domownicy jak i goście będą zachwyceni. Polecam!
poniedziałek, 9 maja 2016
Groszek z marchewką na gęsto
Groszek z marchewką na gęsto to był mój ulubiony dodatek do obiadu gdy byłam dzieckiem, a potem z taką samą pasją pokochali go moi synowie. Marchewkę z groszkiem przygotowuje się w banalnie prosty sposób, a wierzcie mi nie ma dziecka, które oprze się im, my jadamy do dziś :) Warzywa są delikatnie słodkie, z wyczuwalną maślaną nutą i oblepione pysznym sosem idealne do drugiego dania. Polecam!
sobota, 7 maja 2016
Zupa parzycha
Zupa parzycha, znana również pod nazwą parzybroda to super smaczna zupa z młodej kapusty. Zupa jest bardzo tania, szybka w przygotowaniu, aromatyczna i obłędnie pyszna. Tradycyjna parzycha gotowana przez moją mamę, była dodatkowo zagęszczana zasmażką i doprawiona octem, ja postawiłam na nieco zdrowszą, odchudzoną wersję i zrezygnowałam z tych dodatków. Mimo to moja parzycha jest bardzo gęsto, smakuje wędzonką i cudownie pachnie koperkiem, to z całą pewnością jedna ze smaczniejszych polskich zup. Polecam!
piątek, 6 maja 2016
Schab po warszawsku
środa, 4 maja 2016
Pleśniak z rabarbarem
Pleśniak z rabarbarem to jest ciasto do którego z całą pewnością będziecie chętnie wracać, bo to ciasto ma same zalety, no może poza jedną wadą, że znika tak szybko, że nie można się nim nasycić. Pleśniak jest po prostu cudowny! Wspaniałe kruche ciasto w dwóch kolorach z delikatną "pleśnią" w postaci słodkiej, puszystej pianki z bezy, który możemy przygotować jak ja z rabarbarem lub dowolnymi owocami sezonowymi. Szczerze polecam!
niedziela, 1 maja 2016
Pasta z awokado i jajek do kanapek
Pasta z awokado i jajek smakuje po prostu obłędnie, a przy tym jest niesamowicie zdrowa, bogata w naturalne tłuszcze. Pastę nakładam bezpośrednio na pieczywo pomijając smarowanie masłem, bo jest sycąca i smaczna, wspaniała na śniadanie, a nawet do pojemniczka np. do pracy. Dodatkowo kanapeczki można udekorować zieleniną lub jak ja dodać troszkę nowalijek i innych warzyw. Polecam.
Subskrybuj:
Posty (Atom)