Kaszanka pieczona z ziemniakami i cebulką to doskonała propozycja na obiad, jest pyszna pachnąca z delikatnie spieczoną skórką, prawie jak kaszanka z grilla tyle, że o wiele zdrowsza. Grill jest super i zdrowy w warunkach domowych ale jak się okazuje ten na zewnątrz już niekoniecznie. Chyba że dokładnie zabezpieczymy żywność by ani smog z węgla drzewnego, ani skraplający się tłuszcz, który pod wpływem spalania wydziela związki rakotwórcze nie miał w żaden sposób styczności z jedzeniem. Przygotowanie kaszanki zajmuje dosłownie chwile, potem tylko pieczenie. Potrawę można podać do stołu nawet na blasze wygląda bardzo efektownie i zarówno domownicy jak i goście będą zachwyceni. Polecam!
Składniki: można dowolnie zmniejszać wg uznania, podam jak ja przygotowałam
- 1, 2 kg ziemniaków już po obraniu pokrojonych w plasterki
- 2 cebule, obrane pokrojone w plasterki
- 8 niezbyt dużych lasek kaszanki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- pikle ogórkowe do podania lub dowolne surówki
Przygotowanie:
Ziemniaki skraplam oliwą, solę, pieprzę, dodaje cebulę i dokładnie wszystko mieszam. Wysypuje wszystko na dużą blaszkę (28/44) i rozkładam równomiernie by w miarę płasko leżało.
Wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę 20 minut.
Wyjmuję blachę z ziemniakami, drewnianą łyżką je trochę przemieszam, jeszcze niektóre przykleiły się do blaszki i rozkładam laski kaszanki na ziemniakach. Ponownie wsuwam blaszkę do piekarnika i piekę kolejne 10 minut. Przewracam kaszankę na drugą stronę i znowu zapiekam 10 minut. Jeśli za mało się spiecze podnoszę temp do 220 i piekę kolejne 10 minut lub zamiennie można włączyć na 5 minut grill w kuchence jeśli macie.
Rozkładam pomiędzy pikle i podaje do stołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz