"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw - Dziękuję za odwiedziny!
piątek, 29 listopada 2013
Pieczone udka z czerwoną cebulą i ziemniakami
Niezwykle prosty, domowy obiad. W czasach kiedy bez przerwy jesteśmy zabiegani jest idealny,szybki, smaczny i zdrowy. Gorące pieczone ziemniaczki z delikatnym posmakiem cebuli i przypraw z kurczaka, do tego udka ze skórką tak chrupiącą, że aż ślinka cieknie. Wszystko bardzo soczyste i dobrze doprawione.
Proporcje dla 3 - 4 osób
środa, 27 listopada 2013
Najsmaczniejsze domowe pralinki - nadziewane czekoladki
piątek, 22 listopada 2013
Smak dzieciństwa - słodkie szyszki
wtorek, 19 listopada 2013
Dekorowane pierniki
Moja kochana rodzinka i przyjaciele pożarli mi wszystkie
zapasy pierniczków na święta, musiałam przygotować kolejne i oczywiście je
ozdobić. Wg mnie są równie śliczne jak poprzednie, oceńcie sami.
niedziela, 17 listopada 2013
Pieczeń rzymska
Tradycyjna pieczeń rzymska przygotowywana jest głownie z mięsa mielonego i jaj jako nadzienie. Należy do dań niezwykle prostych w wykonaniu, a przy tym wyglądających bardzo efektownie. Można taką pieczeń podawać na wiele sposobów np jako danie główne -obiad z sosem czosnkowym i ziemniaczkami, wierzcie mi rewelacja.
piątek, 15 listopada 2013
Kurczak curry
Oto prawdziwe indyjskie curry - najlepsze jakie jadłam. Porcja na 6 osób.
środa, 13 listopada 2013
Bułeczki z cynamonem i orzechami
Bułeczki cynamonowe wypieka się z podstawowego ciasta drożdżowego z którego również możemy upiec pyszne rogale lub strudel. Takie bułeczki przywędrowały do nas z USA znane jako cinnamom rolls. Polecam je, ponieważ wykonanie ich nie jest trudne, są naprawdę smaczne, a ich aromat przenika najdrobniejsze zakamarki domu. Możemy modyfikować dodatki, a nawet mrozić je jak pieczywo i wyjąć z zamrażalnika kiedy będzie taka potrzeba.
poniedziałek, 11 listopada 2013
Pierniczki na Boże Narodzenie
Wyjątkowo smaczne, kruche pierniczki. Wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, fantastyczne jako świąteczny prezent w dodatku można je przechowywać nawet 2 miesiączce, wystarczy zapakować do puszki lub papierowej torby.
niedziela, 10 listopada 2013
Rogaliki ala świętomarcinskie
Te pyszne ciasteczka kojarzone od lat z wolną Polską wywodzą się jeszcze z czasów pogańskich kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów. Dlatego też kształt rogalików jest odzwierciedleniem rogów woła. Zwyczaj ten przejął kościół i rogale zaczęto kojarzyć ze świętym Marcinem, którego koń zgubił podkowę. Rogalik ma ją przypominać. Zaś o wiele ładniejsza legenda głosi, że na dzień świętego Marcina w Poznaniu zamożniejsi ludzie kupowali rogalik, a ubogim dawano go w prezencie. Według mnie, właśnie ten szlachetny gest mógł przyczynić się do rozsławienia ciastek w całym kraju ku czci świętego Marcina, patrona między innymi żebraków. Patronem mego rodzimego miasta jest właśnie święty Marcin, jednakże prawa do nazwy tych smakołyków mają tylko cukiernie poznańskie, mimo to bydgoszczanie wypiekają i kochają rogaliki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)