Oto prawdziwe indyjskie curry - najlepsze jakie jadłam. Porcja na 6 osób.
Składniki:
- 1/2 kost margaryny
- 3 cebule posiekane w kostkę
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 kg filetów z kurczaka lub 12 udek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3/4 śmietany
- 10 dkg - 3/4 szkl orzechów nerkowca
- niecałe pół szkl kolendry
- przyprawy
- 1 łyżka imbiru
- 1/2 łyżeczki chili
- 3 łyżki curry
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
W dużym i szerokim rondlu podgrzewamy do rozpuszczenia margarynę.Dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę, jak się nieco zeszkli dodajemy posiekany drobno czosnek.Następnie wszystkie przyprawy i całość chwilę smażymy do miękkości cebuli.
Czas na mięso, filety kroimy na dość duże kawałki, jeśli to są udka wkładamy w całości. Wszystko obsmażamy dopóty nie znikną wszystkie ślady surowego mięsa. Co jakiś czas mieszamy, przez około 5 minut po tym czasie nasze filety powinny mieć już właściwy biały kolor.
Dodajemy pomidory, kolendrę i kukurydzę. Całość dusimy jakieś 20 minut pod przykryciem do miękkości kurczaka co jakiś czas mieszając.
Zmielone orzechy (możemy użyć do tego blendera lub nakładki do miksera) mieszamy w jakimś naczyniu ze śmietaną, dolewamy troszkę sosu z mięsa i kiedy składniki się połączą, całość wlewamy ponownie do rondla do naszej potrawy. Jeszcze chwilkę wszystko dusimy i curry gotowe.
Curry podajemy z ryżem najlepiej żółtym - przepis tutaj i ozdabiamy kolendrą lub natka pietruszki.
Czas na mięso, filety kroimy na dość duże kawałki, jeśli to są udka wkładamy w całości. Wszystko obsmażamy dopóty nie znikną wszystkie ślady surowego mięsa. Co jakiś czas mieszamy, przez około 5 minut po tym czasie nasze filety powinny mieć już właściwy biały kolor.
Dodajemy pomidory, kolendrę i kukurydzę. Całość dusimy jakieś 20 minut pod przykryciem do miękkości kurczaka co jakiś czas mieszając.
Zmielone orzechy (możemy użyć do tego blendera lub nakładki do miksera) mieszamy w jakimś naczyniu ze śmietaną, dolewamy troszkę sosu z mięsa i kiedy składniki się połączą, całość wlewamy ponownie do rondla do naszej potrawy. Jeszcze chwilkę wszystko dusimy i curry gotowe.
Curry podajemy z ryżem najlepiej żółtym - przepis tutaj i ozdabiamy kolendrą lub natka pietruszki.
Ten przepis zapewnia gwarancje dobrego smaku, spróbujcie sami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz