Makaron
po włosku to gwarancja dobrego smaku. Klasyczna carbonara to oczywiście
spaghetti i jajeczny sos. Jednakże wystarczy dodać jeden lub dwa składniki by
ta tradycyjna potrawa miała już nieco inny smak. Moje spaghetti alla carbonara jak
dotąd były zainspirowane różnymi włoskimi przepisami. Nie zmieniałam nic bo
wszystkim w domu bardzo smakowała kompozycja makaronu z jajecznym sosem,
boczkiem i nutą czosnku. Tym razem zanim zaczęłam gotować postanowiłam
sprawdzić jak to samo danie przygotowuje Nigella Lewson. Okazało się, że jej
carbonara odrobinę różni się od mojego zamiast czosnku używa wina, reszta
pozostaje bez zmian. W opisie swojej potrawy wspomniała o filmie „Zgaga” z Meryl Streep i Jackiem
Nicholsonem w roli głównej. Podobno w tym filmie ujrzała tą wersje potrawy, a
że ja nigdy nie kryłam iż jestem miłośniczką kina, dziś wypróbowałam przepis
Nigellii. Ponieważ nie każdy lubi używać alkohol w kuchni podaje jak
przyrządzić carbonare na dwa sposoby, zapewniam, że oba smaki są wysmienite. Polecam.
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw - Dziękuję za odwiedziny!
czwartek, 25 września 2014
Grochówka
Chyba nie ma mężczyzny, który by nie uwielbiał
tej zupy. Moja ulubiona to w wersji wojskowej, konkretna, gęsta, dobrze doprawiona ziołami. Taką pamiętam z domu rodzinnego, z czasów kiedy tata
zabierał mnie przy okazji różnych świąt do jednostki lub do parku w którym np. na
1 maja odbywały się huczne imprezy, a żołnierze sprzedawali swój przysmak. Ja
nie gotuję zupy na mięsie. Musi zdarzyć się naprawdę coś niesamowitego by tak się
stało, ale mimo to moja grochówa na pewno przypomina tą tradycyjną, jest gęsta
przepełniona wędzonką i kiełbasą, doprawiona majerankiem, po prostu pyszna. Polecam!
niedziela, 21 września 2014
Ryba w cieście z warzywami
Ryba zarówna smażona jak i zapiekana też mi się już trochę
opatrzyła. Początkowo wymyśliłam zapiekankę, a raczej tartę rybną z warzywami.
Ale w końcu doszłam do wniosku, że zrobię ciasto drożdżowe. Ono nigdy mnie nie
zawodzi. Zawsze powtarzam, że jego nie można zepsuć. Jeśli z jakiegoś powodu
nie wyrośnie, nie ma co się martwić, wystarczy zarobić jeszcze odrobinę
drożdży, dodać, ponownie zagnieść i nie ma siły by pięknie nie wyrosło.
Miałam już pomysł, który znowu zmienił się w trakcie
przygotowań. Bo postanowiłam, że schowam ta rybkę całkowicie w cieście razem z
warzywami. Tym się kierowałam, w trakcie kiedy już kończyłam przykrywać rybę
ciastem wpadłam na pomysł uformowania rybki. Efekt był niesamowity, rodzina była
zachwycona wyglądem i smakiem. Ryba w cieście drożdżowym z warzywami okazała się tak sycąca, że ledwo mogliśmy ją zjeść. Rybka spokojnie jest w stanie nakarmić 4 dorosłe osoby.
Polecam to łatwy przepis na przygotowanie niezwykłej i niecodziennej potrawy z
codziennych składników.
piątek, 19 września 2014
Rolada czekoladowa
Rolady to ciasta, które polecam szczególnie wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu bo
przygotowuje je się bardzo szybko i bez
trudu, a efekt zawsze jest gwarantowany. Rolada czekoladowa jest bardzo
efektowna, jest z delikatnego biszkotowo-orzechowego
ciasta, którego środek wypełnia krem czekoladowy, jego smak przełamuje likier
pomarańczowy. Alkohol można zastąpić sokiem pomarańczowym w zależności na jakie
ciasto mamy ochotę. Wiech ciasta zdobi dekoracja z tego samego kremu
czekoladowego.
czwartek, 18 września 2014
Pasztety na rożne sposoby
Tym razem prezentuje aż 4 przepisy. Wpadłam na nie zupełnie przypadkiem,
odkrywając swoje stare pudło, pełne
moich różnych skarbów sprzed lat w postaci różnych oryginalnych przepisów. Dawno
temu już nawet nie pamiętam czy było to 15, czy może 20 lat temu zbierałam
wycinki z różnych gazet z przepisami, które najbardziej polubiłam lub mi
zasmakowały. Dziś już nawet nie jestem w stanie stwierdzić z jakiej były
gazety, Zupełnie o nich zapomniałam, teraz z przyjemnością wrócę i „odświeżę” większość
z potraw. Zanim to zrobię już dziś prezentuję Wam oryginalne i smaczne pasztety. Każdy jest inny
więc na pewno znajdziecie swój ulubiony. Wykonanie każdego z nich zajmuje około dwóch godzin, ale naprawdę warte są tego czasu. Są pyszne, bardzo dobre na kanapkę, przekąskę, kolację i wyjątkowe okazje jak choćby święta.
środa, 17 września 2014
Kokosanki
Pyszne kruche ciasteczka, idealne na
podwieczorek przy herbacie i dla naszych milusińskich. Przepis przygotowany przez Kata Rzyna
niedziela, 14 września 2014
Sałatka z kurczaka i warzyw
„Moje najlepsze przepisy” serwują dziś sałatkę z kurczaka i
warzyw to wdzięczna kompozycja i lekkostrawna potrawa. Można ją podawać na
liściach zielonej sałaty przybraną sosem. Jako przystawka wystarczy nawet dla 6
osób.
piątek, 12 września 2014
Mini Pavlova
Jeśli mamy nadmiar
niewykorzystanych białek to mini Pavlove idealnie się do tego celu nadają. Tym
razem szukałam inspiracji i wpadłam na przepisy znanej pewnie wszystkim
Niegelli. Jej przepis wydawał się być idealnym dla mnie więc się nim posłużyłam,
ale przygotowałam go z połowy proporcji, bo akurat tym dysponowałam i również
odrobinę go zmodyfikowałam, ale już tylko w kwestii nadzienia. Z podanych
proporcji wyszło mi 6 bezowych ciastek, bardzo dużych ciastek, wszystkie
napełnione z dużą górką bitej śmietany i ogromną porcją jagód. Połowę z nich przygotowałam
w wersji dla dorosłych, oblewając ciastko porcją pysznego likieru kawowego,
który przełamał słodycz, dodał zdecydowany aromat i smak. Wierzcie mi to
genialna kompozycja. Spróbujcie sami!
czwartek, 11 września 2014
Placek ze śliwkami i kruszonką
Jak tylko pojawiły się dorodne śliwki, które z łatwością
mogłam palcami przepołowić i miąższ sam odchodził od pestki, natychmiast pomyślałam
o placku. Takim zwykłym, domowym, mocno maślanym i pulchnym, powiedziałabym babcinym i pysznym. Drożdżówka
ze śliwką to duet doskonały, a wykończona kruszonką, słodką chrupką, czy można chcieć
więcej? Polecam wszystkim to proste i niesamowicie smaczne ciacho, które można również wykorzystać na bułeczki lub rogaliki.
środa, 10 września 2014
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Kukurydza – jak ją ugotować żeby smaczna była?
Kukurydza jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również wyjątkowo
smaczna – wprost idealna na przystawkę.
Przygotowuję ją na kilka sposobów; grillując, prażąc, a także gotując. Prażona
jest przysmakiem i dzieci i dorosłych super do pochrupania na słono lub słodko.
Kukurydze na każdy wybrany sposób przyrządza się bardzo
szybko i w prosty sposób. Trzeba jednak wiedzieć jak ją przyrządzić by naprawdę
smaczna była.
wtorek, 9 września 2014
Wątróbka cielęca z pietruszką
"Moje najlepsze przepisy", a w nich wygrzebałam dziś wątróbkę cielęcą z pietruszką.
Wątróbka cielęca jest niezwykle
delikatna i smaczna, jest tez najdroższa ze wszystkich rodzajów wątróbek. Niestety! Należy ja grillować bardzo krótko, by wewnątrz pozostała różowa. Wątróbkę można
również przyrządzić na patelni grillowej lub zwykłej, ale przeznaczonej do
smażenia bez tłuszczu. Po nakłuciu powinien z niej wypływać sok.
poniedziałek, 8 września 2014
Naleśniki z twarogiem, brzoskwiniami i bakaliami
sobota, 6 września 2014
Jajecznica z kurkami
Koniec lata to sezon kurek i wspaniała okazja by przygotować
jajecznicę, inną niż zwykle. Inną, ale jakże smaczną, soczystą i bardzo
aromatyczną. Jajecznica z świeżymi kurkami, sycąca, treściwa, pyszna, czy może
być lepsze śniadanie dla Twojego mężczyzny, dla rodziny… ? Polecam
piątek, 5 września 2014
Tarta bez pieczenia z białym kremem i frużelina jagodowa
Ciasto na zimno, błyskawiczne w
przygotowaniu w dodatku niesamowicie proste. Proste, ale niebanalne wręcz zachwyca
smakiem i wyglądem. Tarta jest niezwykle delikatna przygotowana na spodzie z
kruchych ciastek wyłożona bardzo puszystym kremem serowym połączonym z
mleczkiem kondensowanym, dzięki niemu jest słodka. Całość wieńczy jagodowa
pierzynka – kontrastuje kolorem i świetnie przełamuje słodycz kremu.
czwartek, 4 września 2014
Naleśniki z mięsem i grzybami
Wytrawne naleśniki idealnie nadają się na zarówno na
obiad jak i na kolację. W takiej formie
i z takim nadzieniem są po prostu pyszne. Ciasto jest pulchniutkie i puszyste,
a nadzienie dzięki połączeniu z sosem nie jest zbite i rozpływa się w ustach.
Pieczarki, mięso i pomidory wspaniale się ze sobą komponują, wyczuwalne są
wszystkie składniki, a żaden nie narzuca się swoim smakiem. Całość odpowiednio
doprawiona tworzy prostą, zarazem wyborną potrawę. Polecam!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami
Ziemniaki i mięso to niemalże
tradycyjne połączenie i wizytówka naszej, polskiej kuchni. Ta parka z dodatkiem
warzyw i paru innych składników stworzy proste, ale naprawdę smaczne danie w
postaci zapiekanki. Aby ją przygotować potrzebujemy żaroodpornego naczynia, w
którym będziemy zapiekać naszą potrawę. Tworząc zapiekanki możemy popuścić wodze
fantazji, wymieniać dowolne składniki, używać świeżych produktów, a nawet
mrożonych, jak również to doskonały sposób by pozbyć się resztek z lodówki.
Polecam
środa, 3 września 2014
Zupa gulaszowa z brukwią
To chyba jedna ze smaczniejszych zup jakie w życiu jadłam.
Nie dość, że fantastycznie smakuje to cudnie wygląda. Zupa gulaszowa dobrze doprawiona,
gęsta, bardzo sycąca o delikatnym słodkawym posmaku i pięknym pomarańczowym
kolorze.
W dodatku wpadłam na ten pomysł zupełnie przypadkiem. Z
brukwią spotkałam się po raz pierwszy bo kupiłam ją sądząc, że kupuje
wyrośniętą rzepę. Dopiero w domu kiedy sprawdziłam okazało się cóż to za
warzywo. Brukiew jest bardzo popularna w krajach Wielkiej Brytanii ale również
w Norwegii, jest składnikiem wielu dań, zup, dodatków do mięs, pure. Brukiew w Polsce to prawdziwy
rarytas zdobywany na rynkach warzywnych lub w sklepach ze zdrową żywnością.
Subskrybuj:
Posty (Atom)