Wytrawne naleśniki idealnie nadają się na zarówno na
obiad jak i na kolację. W takiej formie
i z takim nadzieniem są po prostu pyszne. Ciasto jest pulchniutkie i puszyste,
a nadzienie dzięki połączeniu z sosem nie jest zbite i rozpływa się w ustach.
Pieczarki, mięso i pomidory wspaniale się ze sobą komponują, wyczuwalne są
wszystkie składniki, a żaden nie narzuca się swoim smakiem. Całość odpowiednio
doprawiona tworzy prostą, zarazem wyborną potrawę. Polecam!
Porcja dla 3-4 osób
Sos do nadzienia:
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kilka liści bazylii
- 1 puszka pomidorów
- Sól, pieprz, odrobina chili, 1 łyżeczka cukru
Cebule zeszklić na oliwie, pod koniec smażenia dodać
drobno posiekany czosnek i puszkę pomidorów. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną
chili i łyżeczką cukru, całość dusić około 5 minut, następnie zmiksować na
gładka papkę przy użyciu blendera.
Nadzienie:
- 400 g pieczarek
- 750 g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól , pieprz, kilka ziarenek chili
Pieczarki oczyścić i pokroić w miarę drobno, a następnie usmażyć na łyżce oliwy. Do usmażonych pieczarek dodać mięso mielone i doprawić. Przesmażyć chwilę, aż mięso straci swój surowy kolor, kiedy wygląda już apetycznie zalewamy sosem i dusimy około 5-7 minut by sos się odrobinę zredukował.
Naleśniki:
- 400 g (3 niepełne szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżki dowolnej oliwy, ja użyłam sezamowej
- 3 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
Ze wszystkich składników zarobić ciasto, mieszając je
najlepiej rózgą lub łyżką w jakieś większej misce. Ciasto odstawiamy na 30
minut do lodówki. Po tym czasie ponownie je przemieszamy, jeśli bardzo zgęstniało,
można dodać odrobinę wody. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Ciasto ma oliwę,
więc patelnia nie wymaga dodatkowego smarowania tłuszczem, gdyby jednak ciasto
się przypalało, (dużo zależy od jakości patelni) należy przed każdym wlaniem
ciasta użyć odrobiny oliwy i rozsmarować ją pędzlem po patelni.
Ponadto:
- Oliwa do smażenia
- Łyżka parmezanu do oprószenia naleśników
Na usmażone naleśniki nakładamy nadzienie na ¾ powierzchni
i rolujemy je w rulon.
Każdy naleśnik kroimy na 2 lub 3 części i układamy na
talerzach oprószając parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz