Tarta
jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Przyrządza się je
na dwa sposoby na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania tarty używa się ciasta
kruchego, drożdżowego lub francuskiego. Odmianą tarty jest quiche przyrządzany
zawsze wytrawnie. Tarta z kurczakiem i warzywami, którą proponuje szczególnie
polecam osobom zajętym gdyż jest naprawdę pyszna z niewielką ilością zalewy by wyróżnik
smak warzyw, przypraw, mięsa i bardzo szybka w przygotowaniu. Użyłam gotowego
francuskiego ciasta, ale oczywiście można wybrać każde inne i przygotować
samemu. Poniżej dodatkowo przepis na kruche ciasto do tarty.
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw - Dziękuję za odwiedziny!
wtorek, 29 kwietnia 2014
niedziela, 27 kwietnia 2014
Łaciate ciasto z jogurtów bez pieczenia
Fantastyczne ciasto na
cieplejsze dni i nie tylko. Jest bardzo lekkie, jednocześnie bogate w owoce i galaretkę,
przyjemnie orzeźwia niczym lody, atrakcyjnie wygląda i dobrze smakuje.
Tagi:
banany,
Ciasta,
ciasta bez pieczenia,
ciasto,
ciasto z jogurtów,
Desery,
Dzień matki,
jogurt,
kakao,
pomarańcze,
przepis,
sernik,
sernik na zimno,
Słodkie - bez pieczenia,
zimne desery
piątek, 25 kwietnia 2014
Chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem i sos francuski
Na wiosnę zdecydowanie lżejszego. Nie wiem jak Wy, ale ja
po każdych świętach mam okres w którym muszę odetchnąć od tego kulinarnego
przepychu. Widok stołów uginających się pod zastawą, z nieograniczoną ilością
mięs, kiełbas i ciast jest dobry na święta, które na szczęście nie trwają zbyt
długo, w przeciwnym razie wzrost osób z nadwagą byłby znaczący J.
Osobiście uwielbiam święta i szczerze mówiąc
wyczekuję ich cały rok. Wszystko jest takie wyjątkowe i niepowtarzalne, a czas
spędzony z bliskimi – bezcenny, ale cieszę się również, ze trwają tak krótko :)
piątek, 18 kwietnia 2014
Ryba z warzywami i sosem chrzanowo - beszamelowym
Dziś
piątek więc na obiadek proponuję rybkę, zapiekaną z brokułami pod beszamelem.
Przepis jest banalnie prosty, rybka wyborna, a i wszystko do zrobienia przy niewielkim
nakładzie czasu i pracy.
środa, 16 kwietnia 2014
Drink Orange Blossom - kwiat pomarańczy
Proponowałam już wiele potraw wielkanocnych, myślę, że
każdy znalazł coś dla siebie, więc dziś dla odmiany drink.
Drink naprawdę pyszny,
preferowany przez panie, ale i liczni panowie go uwielbiają. Orange blossom , można
przyrządzić na kilka sposobów, proponowany przeze mnie jest prosty, to
kompozycja wytrawnego alkoholu, pomarańczy i grenadiny lub zamiennie syropu
malinowego. Na pewno będzie atrakcją nie jednej imprezy, świąt oraz tych
nielicznych chwil kiedy mamy ochotę na relaks przy szklaneczce czegoś naprawdę
dobrego.
wtorek, 15 kwietnia 2014
piątek, 11 kwietnia 2014
Mini szarlotki
Proponowane mini szarlotki mimo swego zachwycającego
wyglądu są proste w wykonaniu, a przy tym dają taką rozkosz podniebieniu, że
nie sposób im się oprzeć. Tak delikatne, że najmniejszy kęs kruszy je w ustach,
soczyste jak prawdziwy jabłecznik, a cynamon przenika wszystkie zakamarki. Idealne na święta, super
okazje, przyjęcia zarówno te dla dorosłych jak i dla dzieci.
Tagi:
babeczki,
Ciasta,
ciasto,
Desery,
Dzień dziecka,
impreza,
jabłka,
kremówka,
kruche ciasto,
kuchnia polska,
party,
przepis,
szarlotka,
święta,
Wielkanoc
środa, 9 kwietnia 2014
Jajka z łososiem
Jajka to klasyka wielkanocnego stołu, ale oczywiście smakują doskonale o każdej innej porze roku. Mogą być smaczną przystawką lub przekąską na różnego rodzaju imprezach. Od
nas samych zależy jak fantazyjnie ją podamy, a sposobów na jajka jest całe
mnóstwo. Ja proponuję jajka z łososiem są tak smaczne, że mogę jeść je na śniadanie, obiad, czy kolacje - pycha. Polecam!
Tagi:
Andrzejki,
Faszerowane jajka,
jajka,
jajka z farszem z łososiem,
jajka z łososiem,
kuchnia polska,
łosoś,
party,
Przekąski,
przepis,
Przystawki,
Sylwester,
Śniadania,
święta,
Wielkanoc
poniedziałek, 7 kwietnia 2014
Szybka, zielona sałatka oraz sos winegret biały
Proponowana zielona sałatka jest
wspaniała w towarzystwie grzanek jako przystawka, takie małe co nieco przed
daniem głównym. Serwuje ją także, jako dodatek do mięsa lub lekką kolacje. Bób,
sałata i cukinia to zestaw wielu witamin i niebanalna kompozycja. Dlatego
sałatka nie jest nudna, ani trudna, więc zjedz wszystko i nie żałuj sobie bo to
samo zdrowie.
sobota, 5 kwietnia 2014
Bułeczki maślane z makiem
Bułeczki maślane z makiem, przypominają
mi ulubione smaki dzieciństwa, zjadałam je dosłownie ze wszystkim i oczywiście bez
niczego również. Moi synowie również za
nimi przepadają, więc dziś odkurzyłam stary przepis i zapraszam wszystkich na
pyszne śniadanko z domowym pieczywem w roli głównej.
piątek, 4 kwietnia 2014
Quiche ze świeżą bazylią, pomidorami i oliwkami
Quiche – prawdziwie, włoskie i domowe
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana ani wymyślna, zaś
zioła i warzywa odgrywają główną rolę w większości włoskiego menu.
Danie, które proponuje jest równie proste i smaczne, doskonały posiłek o każdej
porze dnia.
Tagi:
bazylia,
Dania główne,
danie wegetariańskie,
jajka,
kolacja,
kuchnia francuska zapiekanki,
kuchnia włoska,
obiad,
pomidory,
przepis,
Quiche,
ser,
Śniadania,
tarta
środa, 2 kwietnia 2014
Tradycyjna sałatka jarzynowa w nowej odsłonie
Tagi:
Andrzejki,
Boże Narodzenie,
impreza,
jarzynowa,
marchew,
party,
Przekąski,
przepis,
Przystawki,
sałata,
sałatka jarzynowa,
Sałatki i surówki,
Sylwester,
święta,
Wielkanoc
Subskrybuj:
Posty (Atom)