Quiche – prawdziwie, włoskie i domowe
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana ani wymyślna, zaś
zioła i warzywa odgrywają główną rolę w większości włoskiego menu.
Danie, które proponuje jest równie proste i smaczne, doskonały posiłek o każdej
porze dnia.
Składniki:
1 gotowy blat ciasta francuskiego lub zagniecione i schłodzone ciasto jak na tarty z poniższych składników: 280 g mąki pszennej, 140 g masła, 2 żółtka, 50 ml wody, 1 płaska łyżeczka soli.
1 gotowy blat ciasta francuskiego lub zagniecione i schłodzone ciasto jak na tarty z poniższych składników: 280 g mąki pszennej, 140 g masła, 2 żółtka, 50 ml wody, 1 płaska łyżeczka soli.
Nadzienie:
- 300 g pomidorków cherry (koktajlowe)
- 3 ząbki czosnku
- 60 g żółtego sera
- 4 jajka
- 250 ml gęstej śmietany 18% (lub 125 śmietany i 125 greckiego jogurtu)
- Garść liści bazylii
- Około 15 oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Formę do tarty wyłożyć ciastem dokładnie dociskając do boków, całość gęsto nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier i wysypać fasolki lub groch, żeby się nie podniosło.Pomidorki umieścić w naczyniu żaroodpornym skropić oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.
- Włożyć formę z ciastem i naczynie z pomidorkami do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z ziarnami i jeszcze piec 5 – 10 minut na jasno złoty kolor.
- Miedzy czasie przygotujemy masę jajeczną. Przy użyciu miksera zajmie to
tylko chwilę. Ubić jaja na puszystą masę, dodać śmietanę, dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek, trochę pieprzu, soli na końcu dodajemy ser. (Łącznie masy przed dodaniem sera powinno być minimum 550 ml, jeżeli mamy za mało można dodać jeszcze jajko albo trochę śmietany.)
- Upieczone ciasto wyciągnąć i pomidorki, powinny już nie być surowe.
- Pomidorki układamy na cieście, pomiędzy pokrojone na plasterki oliwki, wszystko oprószamy postrzępionymi listkami bazylii. Należy zostawić kilka liści by posypać na wierzchu kiedy quiche będzie już gotowe. Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy kolejne 25 minut tym razem w 180 C by całość była pięknie rumiana.
Z podanych proporcji wyszła jedna tarta 23 cm i mała
tartaletka po upieczeniu podałam z dodatkowymi
kilkoma listkami bazylii, było pyszne.
Polecam spróbujcie sami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz