piątek, 31 października 2014

Kluski śląskie



Fantastyczne w smaku i wbrew pozorom proste w wykonaniu. Kluski śląskie można podawać na co najmniej kilka sposobów; mogą być tylko okraszone cebulką i skwarkami, rewelacyjne są z zasmażaną kapustą, sosem pieczeniowym lub pieczarkowym, ale także doskonale smakują jako dodatek do czerwonego barszczu. Ta tania potrawa zachwyci niejedno podniebienie smakiem i atrakcyjnym wyglądem. Polecam.

środa, 29 października 2014

Ryba w słodko-kwaśnym orientalnym smaku



Dawno nie podawałam żadnego przepisu na rybkę, a przecież wiadomo, że powinno jadać się je minimum raz w tygodniu. Dziś ryba przyrządzona można by rzec w niecodzienny sposób i o wyjątkowym smaku. Tu znowu muszę wspomnieć o bydgoskiej restauracji w której to właściwie po raz pierwszy jadłam rybę z warzywami o słodko-kwaśnym smaku. Mnie ta potrawa urzekła i zakochałam się w niej od pierwszego kęsa.  Kawałki ryby obsmażone w cieście są soczyste i mięsiste zarazem, dodatkowo zatopione w warzywach, które pełnią role potrawki, a wszystko razem w sosie podane z ryżem tworzy wspaniałą kompozycje smaków. Gorąco polecam!

wtorek, 28 października 2014

Jesienne ciasto dyniowo-jabłkowe


Świetne ciasto, nieskomplikowane, za to super pyszne. Bogate w dużą ilość soczystych owoców, bakali i przypraw korzennych. Dlaczego jesienne, a bo dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające. Można je podgrzać w mikrofalówce i podać na ciepło np. z bitą śmietaną lub lodami.  Ciasto w pięknych kolorach naszej polskiej jesieni i z jesiennymi owocami. Polecam!

poniedziałek, 27 października 2014

Tatar



Ostatnio sporo było potraw z całego świata. Tak więc dziś nasz polski, rodzimy tatar. Odkąd pamiętam to zawsze była moja ulubiona potrawa, choć z uwagi na cenę dobrej jakości wołowiny nie jadana zbyt często. Tatarem zawsze cieszyłam się przy specjalnych okazjach. Zwykle przy takich okolicznościach miewając gości mogłam poznać ich opinię i od razu muszę przyznać, że nie wszyscy podzielali mój apetyt na wspaniale doprawione, surowe mięso. Większość znanych mi Polaków podzielała moją pasje kulinarną ale np. Szwedzi byli wręcz oburzeni i aż odwracali głowy w drugą stronę przy każdym moim kęsie. Cóż z pewnością są tu zauważalne różnice kulturowe, ale chyba też to, że mięso surowe lubi się albo nie. Tym co lubią tatar polecam przepis, a pozostałych zachęcam do spróbowania. :)

niedziela, 26 października 2014

Halloweenowe paluchy


Pyszne, kruche ciasteczka o koszmarnym wyglądzie, fantastycznym, orzechowym smaku i migdałowych pazurkach są wymarzone na imprezę halloweenową. Dzieciaki będą miały nie lada ubaw, a wszyscy będą rozkoszować się ich smakiem. Wykonanie ciasteczek jest proste i można zachęcić pociechy do ich formowania, tym bardziej, że jest ich całkiem sporo. Polecam!

piątek, 24 października 2014

Pasta twarogowa z ziołami


Nawet najprostsza pasta sprawi, że kromka chleba stanie się bardzo apetycznym kąskiem i wzbogaci twoje śniadanie. Szczególnie gdy pastę można przygotować tak szybko i smacznie jak w tym przepisie. Polecam!

środa, 22 października 2014

Zupa z dyni


To zupełnie inna zupa niż dotąd mi znane i robione. Nie ma konsystencji kremu, smakiem przypomina tradycyjne zupy, a jest zrobiona na styl włoski. Przepis miałam od znajomego Włocha Giovanniego Barone, jednakże moja wersja tej zupy różni się dość znacznie. Choćby tym, że dodałam kawałeczek mięsa  ale również francuskie ziemniaczki dauphine, które akurat przygotowałam tego dnia. Choć podobno smakuje jeszcze lepiej ze świeżymi ziemniaczkami ugotowanymi w zupie, tak więc można wypróbowac na dwa sobosoby. Lubię smakować  dania z różnych zakątków świata, więc i tym razem podjęłam wyzwanie. Zupa wyszła pyszna i posmakowała całej rodzinie. Polecam!
Przepis na ziemniaczki dauphine tutaj, a dla miłośników kremowej wersji zupy z dyni przepis tutaj.

Sos musztardowy


Dziś prezentuje sos musztardowy, który jest wspaniałym dodatkiem do obiadu. Jest to najprostsza wersja gotowanego sosu musztardowego, ale i tak jest wspaniały. Wychodzę z założenia, że jak można to należy sobie maksymalnie ułatwiać prace.

poniedziałek, 20 października 2014

Migdałowe ciasteczka z wisienkami



Ciasteczka migdałowe, to kolejna wspaniała receptura z "Moje najlepsze przepisy", przygotowuje się na bazie kruchego ciasta, więc jeśli lubicie kruche przysmaki to takie ciasteczka są właśnie dla Was. Przygotowanie ich nie wymaga wielkiego trudu, za to są bardzo atrakcyjne i smaczne. Można przechowywać je w metalowej puszce i na pewno nadają się na małe upominki. Prezenty z własnoręcznie przygotowanych wypieków są zawsze trafione i zawsze na czasie. Polecam

niedziela, 19 października 2014

Sałatka z pomarańczy i cykorii


Błyskawiczna sałatka, to jej zdecydowana zaleta. Tak naprawdę ma wiele zalet jest; smaczna, zdrowa, ale dodatkowo atrakcyjności dodaje jej fakt, że możemy przygotować ją na dwa sposoby. Pierwszy w towarzystwie jabłek z odrobiną cukru lub bardziej wytrawnie. W drugim wariancie wystarczy zrezygnować z cukru, a jabłka zamienić oliwkami i dodać pokrojoną fetę od razu zyska wyrazisty smak. Obie wersje są pyszne, polecam!

sobota, 18 października 2014

Bułeczki dyniowe


Przepis na bułeczki dyniowe jest miksem kilku przepisów z internetu, z kilku zaczerpnęłam coś. Dlatego też piekąc te bułeczki byłam trochę zaniepokojona czy będą tak smaczne jak założyłam. Na szczęście moje obawy okazały się płonne, bo bułeczki wyszły pyszne. Szczególnie te pieczone w keksówce z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy i odrobiny czekoladowych chipsów. Dzięki temu, że wyrosły na całą wysokość keksówki  i bakaliom były bardziej słodkie, cudownie puszyste, wprost rewelacyjne. Pozostałe miały przypominać dynie, ale przez moją nieobecność wyrosły tak bardzo , że aż rozpłaszczyły się nieco na blaszce. Mimo to są równie smaczne, słodycz nie jest wyczuwalna, są idealne na śniadanie. Polecam!

piątek, 17 października 2014

czwartek, 16 października 2014

Faszerowane piersi kurczaka


To idealna potrawa jak nie masz pomysłu na szybki obiad. Wystarczy wypełnić piersi mrożonymi, świeżymi, albo gotowanymi warzywami, owinąć w boczek i zapiec. W taki dokładnie sposób powstało to danie w mojej kuchni. Lubię dobrze zjeść, ale nie lubię stać długo w kuchni. Faszerowane piersi kurczaka spełniają moje oczekiwania bo potrawy przygotowane w piekarniku są znacznie zdrowsze i nie wymagają ciągłego doglądania. Dla mnie bomba J Tego właśnie było mi trzeba przygotować wstawić do piekarnika, nastawić zegar i wyjąć pachnące, pyszne mięso od razu na stół. Polecam – szybko, smacznie i zdrowo!

środa, 15 października 2014

Tort urodzinowy – orzechowa rozkosz


Na przyjęcie urodzinowe zostałam zaproszona niemalże na ostania chwilę. Tak więc przygotowane ciasto musiało być łatwe, szybkie w wykonaniu, pyszne i bez alkoholu bo w końcu roczek to wiadomo, przyjęcie na którym są również dzieci. 

Dokładnie taki jest ten tort. Tort orzechowy sprawia wrażenie dużego bo jest przecięty na 3 blaty. Wykonany z biszkoptu orzechowego i przełożony niezwykle lekkim śmietankowym kremem orzechowym. Z zewnątrz ozdobione kremem z bitej śmietany i mascarpone.  Tort w niczym nie przypomina tradycyjnych ciężkich przesłodzonych ciast z kremami maślanymi. Jest bardzo delikatny, puszysty jak pierzynka, nie przesłodzony, a krem na bitej śmietanie jest tak aksamitny i subtelny, że pragnie się tylko więcej. To ciasto, któremu absolutnie nie można się oprzeć. Polecam, będziecie zachwyceni.

poniedziałek, 13 października 2014

Spaghetti z pomidorowym sosem Napoli


Włosi makaron podają na wiele sposobów, ale jednej zasady trzymają się kurczowo. Bez względu na to z jakim sosem podane jest spaghetti trzeba pamiętać by zawsze było jędrne, lekko twarde po prostu al dente. Spaghetti napoli jest wyśmienite, świetnie nadaje się w porze obiadu i kolacji. Pomidorowy sos napoli od zwykłego pomidorowego sosu różni się przede wszystkim tym, że wyczuwalne są kawałki pomidorów, jest dobrze doprawiony i bardzo ziołowy.  

środa, 8 października 2014

Kołacz jabłkowy


Przygotowanie kołacza jabłkowego z polewą śmietankową nie zajmuje dużo czasu. Mimo, iż ciasto absolutnie nie jest skomplikowane, jest bardzo efektowne i smaczne. Szczególnie jesienią, kiedy sięgamy z przyjemnością po ciasta jabłkowe. Podawane na ciepło lub na zimno stanowią doskonały deser, a w towarzystwie bitej śmietany to już prawdziwa uczta. Smak tego ciasta jest tym bardziej fantastyczny dzięki zawartości twarogu i polewy ze śmietany. Polecam!

Kurczak pieczony w maślance z bananami w boczku


Ten przepis jest pewnego rodzaju eksperymentem. A stało się tak dlatego, że dzień wcześniej przygotowywałam zupełnie inną potrawę do której potrzebowałam marynatę w postaci maślanki doprawionej ziołami. Miał to być marynowany kurczak opiekany w płatkach kukurydzianych. Potrawa okazała się totalną porażką gdyż duże kawałki kurczaka wymagają dłuższego czasu pieczenia, co za tym idzie miałam do wyboru albo niedopieczone kurczę, albo spieczona na węgiel panierka. No cóż jak widać i mnie przytrafiają się porażki.

Na szczęście tego typu marynata okazała się bardzo trafionym pomysłem do kurczaka pieczonego w niej. Nie zmarnowała się ani odrobina, a mięso wyszło fantastyczne, soczyste z lekko podpieczoną skórką, przy tym bardzo aromatyczne. Zanurzone w marynacie banany owinięte w boczku sprawiły, że cała potrawa ma delikatnie słodkawy posmak. Banany w takiej postaci jadłam po raz pierwszy to też był eksperyment. Kto nie jadł pieczonych bananów w boczku koniecznie musi spróbować są niesamowicie smaczne, nawet nie przypuszczałam, że okażą się tak trafionym pomysłem. Doskonale komponują się z całą potrawą, ale również nadają się samodzielnie jako wspaniałe przystawki imprezowe. Goście na pewno będą zachwyceni. Całą potrawę uzupełnia kukurydza, a już na koniec świeżości dodaje jej świeżo pokrojona dymka. Polecam to jest naprawdę pyszne!

poniedziałek, 6 października 2014

Tarta ala snickers


Do przygotowania tego ciasta szczególnie zachęcam osoby które nie lubią piec, a lubią nieskomplikowane przepisy. Taka właśnie jest ta tarta - niezwykle prosta za to jaka smaczna. Spód wykonany z mielonych ciasteczek połączonych z masłem i niewyobrażalnie pyszny, delikatny krem na bazie serka mascarpone połączonego z masa krówkową, czekoladą i orzechami do złudzenia przypomina słodkiego batonika – snickers. Całość wieńczą prażone migdały.  Polecam ten niezwykle kuszący przysmak, wszyscy zjedzą go z przyjemnością.

sobota, 4 października 2014

Kruche babeczki z budyniowym kremem i owocami


Jak sama nazwa wskazuje babeczki wykonane są z kruchego ciasta dokładnie takiego samego jak na tartę. Przygotowuje je się bardzo szybko, jedyny minus to czas chłodzenia ciasta. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotować babeczki kiedy dysponujemy czasem i zrobić je na zapas. Babeczki nie tylko wyglądają bardzo atrakcyjnie ale również są bardzo smaczne, wypełnione po brzegi domowym budyniem, przyozdobione soczystymi owocami i kleksem z bitej śmietany. Jednym słowem - pyszności! ;)

czwartek, 2 października 2014

Precle drożdżowe



I co ja mogę, że kocham ciasto drożdżowe. Dostarcza mi wciąż nowych inspiracji, które z taką łatwością się wypieka.  Tym razem nie na słodko, precle są fantastyczną przekąską, na pewno urozmaicą śniadanie, można spakować je dziecku do szkoły lub zabrać do pracy. Delikatna chrupiąca skórka,  w środku mięciutkie i puszyste jak obłoczki z pewnością wszystkim posmakują. Polecam.

środa, 1 października 2014

Pomidorowa potrawka z drobiu



Ta potrawa powstała w wyniku braku czasu i ku zdziwieniu wszystkich jej zjadaczy wyszła zachwycająco smacznie. Jej całkowite przygotowanie to niecałe pół godziny, składników potrzebujemy naprawdę niewiele, za to w końcowym efekcie uzyskujemy bardzo smaczne danie idealne do makaronu, ryżu lub ziemniaków, a nawet tylko świeżego pieczywa. Kawałki mięsa są dobrze doprawione i soczyste, zanurzone w gęstym sosie pomidorowym z kawałkami pomidorów i cebuli z domieszką przypraw. Nie ma tu nic więcej poza gwarancja dobrego smaku, polecam.