"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw - Dziękuję za odwiedziny!
czwartek, 19 grudnia 2013
Paszteciki z ciasta francuskiego i półfrancuskiego, wegetariańskie i nie tylko.
Paszteciki bez względu na nadzienie należą do grupy najsmaczniejszych przystawek. Podawane zarówno na bankietach, wystawnych przyjęciach ale również na święta. Często w towarzystwie barszczyku goszczą na stołach. Wegetariańskie mogą być jedną z 12 potraw wigilijnych, a bardziej zróżnicowane podane przy okazji Sylwestra. Do pasztecików wegetariańskich polecam ciasto francuskie bardzo puff, wówczas są niezwykle delikatne, natomiast do wielosmakowych już półfrancuskie.
Tagi:
Andrzejki,
Boże Narodzenie,
cebula,
ciasto,
ciasto francuskie,
grzyby,
karnawał,
kuchnia polska,
party,
paszteciki,
pieczarki,
przepis,
Przystawki,
Sylwester,
święta
wtorek, 17 grudnia 2013
niedziela, 15 grudnia 2013
Błyskawiczna sałatka z kurczakiem
Zapewniam, że nawet wszyscy ci, którzy nie lubią, żadnej zieleniny tą sałatkę zjedzą z ogromnym apetytem.
Fakt nie ma w niej zieleniny, zaś składniki których używam są bogate w białko. To typowa sałatka koktajlowa idealna na imprezy i małe tete a tete we dwoje, do zrobienia o każdej porze roku.
piątek, 13 grudnia 2013
Przystawki - idealne menu na party
Półmisek serów, krakersów i owoców |
Tagi:
Andrzejki,
Halloween,
impreza,
jajka,
kruche ciastka,
ogórki,
party,
paszteciki,
pomidory,
pralinki,
Przekąski,
przepis,
Przystawki,
ser,
sushi,
Sylwester
Jak Sushi
Zdecydowaną zaletą tych maleńkich pyszności jest fakt, że nadzienie jest odzwierciedleniem naszej fantazji, zasobów lodówki i kreatywności. Nie wszyscy lubią eksperymentować, a co za tym idzie nie wszyscy lubią sushi nie jest to nasza kuchnia regionalna. Te przekąski mimo, że złudnie przypominają tą potrawę nie mają z nią nic wspólnego i są rewelacyjne.
środa, 11 grudnia 2013
Orzechowa sałatka
Sałatka orzechowa zalicza się do tych wobec, których nie można przejść obojętnie. Lubią ją zjadacze zieleniny, ale także mięsożercy za nią przepadają. Składa się z niewielu składników, to z całą pewnością jest również jej zaletą. Bez wątpienia jest to typowa sałatka koktajlowa, idealna na przyjęcia i święta. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, kuszącą widokiem grubej warty włoskich orzechów.
wtorek, 10 grudnia 2013
Zupa grzybowa z pieczarek
Przepis na wyśmienitą zupę
grzybową, którą możemy się delektować prze cały rok. Nawet może być pierwszym
daniem , które rozpocznie naszą kolacje wigilijną.
Oczywiście najsmaczniejsza
zupa grzybowa jest z podgrzybków, ale nie wszyscy są miłośnikami zbierania
grzybów, a kupowanie nie zawsze jest bezpieczne. Za to pieczarki dostępne są
przez cały rok. Przepis ten również można wykorzystać do gotowania grzybowej z
grzybów suszonych lub świeżych leśnych - gotuje się w ten sam sposób.
poniedziałek, 9 grudnia 2013
Pieczone żeberka w sosie własnym, miodzie i pepsi
Pieczone żeberka są tak soczyste, że rozpływają się w ustach, a mięso samo odchodzi od kości. Potrawa zdrowa, bez dodatku tłuszczu, bardzo smaczna i aromatyczna przygotowywana z ziemniakami, dzięki czemu mamy od razu gotowy obiad. Czas przygotowania 10 minut i pieczenia 1 1/2 godziny.
sobota, 7 grudnia 2013
Papryczki nadziewane filetami z piersi kurczaka
To danie, które nie wymaga wielkiego nakładu czasu, ani pracy za to jest nie tylko pyszne ale sycące i pełnowartościowe.
piątek, 6 grudnia 2013
Malinowe pancakes
Specjalny dla miłośników owoców świeżych i tych mrożonych.
Wadą, a może zaletą tego ciasta jest fakt, że trzeba czekać na nie godzinę po przygotowaniu, za to zalet ma znacznie więcej. Stanowi idealne śniadanie dla dorosłych i maluchów lub przepyszny podwieczorek. W tym przypadku czekanie z wysmażeniem jest zaletą, bo możemy przygotować je rano, a smażyć po południu. W innych ciastach na pancakes jest to niewskazane. Bardzo dobrze w tym cieście sprawdzają się różnego rodzaju owoce, również mrożone, z kompotu lub kandyzowane, są równie pyszne i zdecydowanie jest to zaletą o tej porze roku.
Wadą, a może zaletą tego ciasta jest fakt, że trzeba czekać na nie godzinę po przygotowaniu, za to zalet ma znacznie więcej. Stanowi idealne śniadanie dla dorosłych i maluchów lub przepyszny podwieczorek. W tym przypadku czekanie z wysmażeniem jest zaletą, bo możemy przygotować je rano, a smażyć po południu. W innych ciastach na pancakes jest to niewskazane. Bardzo dobrze w tym cieście sprawdzają się różnego rodzaju owoce, również mrożone, z kompotu lub kandyzowane, są równie pyszne i zdecydowanie jest to zaletą o tej porze roku.
czwartek, 5 grudnia 2013
Puszyste pancakes - wyjątkowe naleśniki
Te małe placuszki są tak puszyste i pyszne, że z całą pewnością jak ktoś ich raz spróbuje to będzie chciał je jadać już zawsze. Przepis zawiera wersje podstawową, ale oczywiście możemy podawać je z najbardziej wyszukanymi dodatkami na jakie tylko mamy ochotę. Fantastycznie komponują się z różnego rodzaju dodatkami jak twarożki, owoce i bita śmietana no i oczywiście syropy na bazie miodu, jak syrop klonowy lub truskawkowy czy czekoladowy, ja uwielbiam z waniliowym.
wtorek, 3 grudnia 2013
Małe niespodzianki we francuskim cieście
Już dość w swoim życiu najadłam się zwyczajnych, suchych kanapek. Dojrzałam do takiego momentu w swoim życiu, że niemalże wszystko zmieniam i modyfikuje kiedy tylko nadarzy się okazja. Ogromne możliwości w tym zakresie daje mi kuchnia i ciasto francuskie:)
poniedziałek, 2 grudnia 2013
Fritters z ricotty - czyli włoskie naleśniki
Ta potrawa jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Bardzo delikatne, łagodne, serowo-cytrynowe naleśniki w połączeniu z pikantnym pomidorowo-grzybowym sosem. Wszystko banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Smakuje wybornie zaraz po przygotowaniu jak i również na zimno. Wspaniałe danie gdy szukamy czegoś na ząb. Lekkie, a zarazem pożywne idealne w porze lunchu, kolacji lub serwowane jako przystawka.
niedziela, 1 grudnia 2013
Pasta z wędzonej makreli
Subskrybuj:
Posty (Atom)