czwartek, 28 kwietnia 2016

Okoń morski pieczony



Okoń morski, pieczony z ziołami to wspaniała ryba idealna na obiad. Obiad, który praktycznie robi się sam w dodatku jest zdrowy, wygląda i smakuje wyjątkowo apetycznie. No kto takich potraw nie lubi? Wystarczy przygotować rybę, co zajmuje dosłownie chwile i do piekarnika. Liście szpinaku skropić oliwą, oprószyć przyprawami i gotowe. I mamy fantastyczne lekkie danie, które oczywiście możemy wedle uznania uzupełnić np. ziemniaczkami, bukietem surówek czy innymi dodatkami. Polecam!

środa, 27 kwietnia 2016

Szparagi pieczone (najlepszy sposób na szybki obiad)


Szparagi pieczone to najlepszy sposób na to pyszne sezonowe warzywo, które można podać z mnóstwem dodatków, choć wg mnie najlepiej komponują się z jajkami. A ponieważ, w sezonie szparagowym wszyscy chętnie jemy jajka sadzone z ziemniaczkami, to ja łącząc te składniki przygotowałam obiad. Jest to najlepszy sposób na szybki obiad, szparagi nie tracą koloru, zachowują jak najwięcej swojego naturalnego smaku, a przy tym oszczędzamy wiele czasu piekąc wszystko razem, w dodatku danie jest o wiele mniej kaloryczne, unikamy niezdrowego smażenia na patelni i jest niesamowicie pyszne. By je jeszcze bardziej uatrakcyjnić dodałam trochę chudego bekonu, dzięki niemu ziemniaczki stały się tak aromatyczne, że nikt nie mógł oprzeć się tej potrawie. Polecam!

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Sernik z rosą


Sernik z rosą robiłam na święta korzystając z przepisu Lucy, mojej wiernej czytelniczki, której oczywiście jestem bardzo wdzięczna. A, że sernik był wspaniały to tym bardziej mam za co dziękować. Na kruchym spodzie bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ciasto pieczonego sernika z muślinowym wierzchem w postaci śnieżnobiałej, aksamitnej bezy. Łatwy w przygotowaniu, tym bardziej, że użyłam twarogu z wiaderka i wszystko wyszło idealnie, a smakowało obłędnie. Polecam!

piątek, 22 kwietnia 2016

Kotlety wieprzowe po tajsku



Kotlety wieprzowe po tajsku są naprawdę rewelacyjne i proste w przygotowaniu do tego stopnia, że skoro zaskoczył nas nimi mój syn to każdy facet jest w stanie je zrobić. Przygotowuje je się bardzo szybko, a smak jest zaskakującą smaczny łączy w sobie standardowy schab ze wspaniałym smakiem kokosa i orzechów ziemnym. Mięso wieprzowe w sosie orzechowym smakuje tak obłędnie, że nawet dzieci je uwielbiają. Polecam!

środa, 20 kwietnia 2016

Kartacze


Kartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce i przyznam się szczerze, że dopóki nie poznałam mojego drugiego męża o jej istnieniu nie miałam bladego pojęcia. A szkoda bo to naprawdę wyśmienita potrawa, prawdziwie domowa. Doskonale pamiętam swe zdziwienie na widok tak gigantycznej kluchy, wypełnionej mięsem, a wielkością przypominającej strusie jajo. Niektórzy robią kartacze w kształcie kuli, ale rodzina mego męża zawsze na kształt strusiego jaja zwą je również cepelinami. Kartacze w smaku przypominają nieco pyzy ale wg mnie są o wiele smaczniejsze i choć trochę z nimi pracy to naprawdę warto je przygotować, wszyscy zjadają je w oka mgnieniu. Najlepiej przygotować dużą porcję na dwa dni, bo na drugi dzień odsmażone są jeszcze smaczniejsze i mamy jeden dzień wolnego od gotowania. Polecam!

wtorek, 19 kwietnia 2016

Bananowe ciasto


Bananowe ciasto prezentuje się fenomenalnie niczym słoneczko, a i smakuje doskonale. Przygotowanie ciasta nie stanowi żadnych trudności, ani nie zajmuje dużo czasu choć składa się z dwóch etapów. Pierwszy to przygotowanie syropu do bananów, które znajdują się na dnie tortownicy, a drugi to oczywiście pieczenie. Upieczone ciasto odwracam do góry nogami, wówczas widać to zjawiskowe słoneczko bananowe. W środku ciasto ma piękny kolor, jest wilgotne i puszyste zarazem, po prostu fantastyczne. Polecam!

czwartek, 14 kwietnia 2016

Wiosenna sałatka jaglana


Wiosenna sałatka jaglana to 100% zdrowa propozycja idealna na obiad, kolacje lub przystawkę. Sałatka bogata w witamy, produkty alkalizujące organizm, a przy tym szybciutka do zrobienia i mega smaczna. Od razu muszę zaznaczyć, że jest to także świetna potrawa dla wegan, wegetarian i sadzę, że mięsożercom tez zasmakuje. Polecam.

wtorek, 12 kwietnia 2016

Sałatka meksykańska z nachos


Sałatka meksykańska z nachos jest po prostu rewelacyjna, nie można jej absolutnie nic zarzucić. Jest kolorowa, warzywna, ale zawiera również mięso w postaci pysznego wędzonego boczku, doprawiona meksykańską salsą i sosem majonezowym. Jest również kaloryczna, to niestety prawda, ale wierzcie mi, że jej smak wart jest grzechu, goście będą nią zachwyceni. Sałatka meksykańska z nachos to idealna propozycja na imprezę lub na kolację. Polecam!

niedziela, 10 kwietnia 2016

Zupa jarzynowa



Zupa jarzynowa jest najsmaczniejsza w czerwcu, kiedy są już młode warzywa wyrośnięte w naturalny sposób na słońcu, pachną i smakują cudownie. Ale ponieważ zupy jadamy przez cały rok zjadamy też stare warzywa lub mrożonki. W zależności jaką mieszankę wykorzystamy smak się nieco zmieni ale i tak zupa będzie bardzo smaczna. Najbardziej lubię zupę z dodatkiem zielonych warzyw i na taką Was zapraszam jest wyśmienita w wersji wegetariańskiej.

sobota, 9 kwietnia 2016

Surówka z brukwi


Surówka z brukwi nadaje się tak naprawdę do wszystkiego; dań mięsnych lub rybnych, a nawet niektórych potraw z warzyw. W Polsce brukiew rzadko jest używana, a szkoda bo to warzywo ma ogromny potencjał i jest prawdziwą witaminową bombą. Mimo, że już o tym wspominałam warto przypomnieć. Wspaniale smakuje zarówno po obróbce termicznej jak i na surowo. Tym razem w postaci surówki połączonej z jabłkiem i marchewką. Pysznie i bardzo zdrowo, polecam!

środa, 6 kwietnia 2016

Charlotte malinowa



Charlotte malinowa, to rodzaj deseru przygotowanego z rolady biszkoptowej przełożonej malinową konfiturą, pokrojonej w plasterki i ułożonej na kształt ciasta. Wnętrze Charlotte jest niesamowicie delikatne i aż rozpływa się w ustach. Przetarte maliny połączone ze śmietanką stworzyły zaskakująco pyszny krem. Charlotte nie jest zbyt słodka, a nawet delikatnie orzeźwiająca, wprost idealna na cieplejsza porę roku. Polecam!

wtorek, 5 kwietnia 2016

Sałatka w galarecie


Sałatka w galarecie, właściwie powinnam napisać sałatka w szynce w galarecie, ale to było takie strasznie długie. Mam nadzieję, że wybaczycie mi ten skrót. Cóż mogę o niej powiedzieć... A wiec jest to jarzynowa sałatka, (chyba wszyscy ją kochają, ja wprost uwielbiam), zawinięta i zalana bulionem z żelatyną. Te małe paczuszki w galarecie nie tylko smakują wyśmienicie, ale i również piękne wyglądają. Wspaniale nadają się na uroczyste kolacje czy święta, każdy będzie zachwycony taką przystawką. Polecam.

niedziela, 3 kwietnia 2016

Klasyczny kotlet de volaille (dewolaj)


Klasyczny kotlet de volaille (dewolaj) to oczywiście białe mięso z piersi kurczaka w pysznej chrupiącej panierce przypominające kształtem roladkę alb wrzeciono. Sekretem prawidłowo wysmażonego kotleta de volaille jest nadzienie, masło z natką pietruszki albo koperku, które po nacięciu wypływa z mięsa. (Polecam również inne warianty de volaille) Należy zwrócić szczególną uwagę podczas zawijania mięsa, od tego zależy czy masło pozostanie płynne w środku, czy będzie wypływać w trakcie smażenia. Może to się wydawać nieco trudne, ale w rzeczywistości takie nie jest, zaś warte jest zachodu bo mięso jest wyśmienite.