Sałatka meksykańska z nachos jest po prostu rewelacyjna, nie można jej absolutnie nic zarzucić. Jest kolorowa, warzywna, ale zawiera również mięso w postaci pysznego wędzonego boczku, doprawiona meksykańską salsą i sosem majonezowym. Jest również kaloryczna, to niestety prawda, ale wierzcie mi, że jej smak wart jest grzechu, goście będą nią zachwyceni. Sałatka meksykańska z nachos to idealna propozycja na imprezę lub na kolację. Polecam!
Składniki:
- 450 g wędzonego boczku + 1 łyżka oleju do smażenia
- 500 ml pomidorowej, meksykańskiej salasy
- 1 mała główka lodowej sałaty
- 1,5 - 2 opakowania nachos (użyłam dwa różne smaki)
- 300 g pieczarek + 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 pęczek dymki
- 8 ogórków konserwowych
- 200 g startego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- 6 łyżek majonezu
- 3 kopiaste łyżki pikantnego ketchupu
Oba składniki wymieszać i doprawić solą i odrobiną pieprzu.
Przygotowanie:
Boczek roimy w kosteczkę, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy boczek by się ładnie zrumienił, zsuwamy go na talerzyk. Do patelni po boczku dodajemy kolejną łyżkę oliwy i smażymy pieczarki do momentu aż sok z nich odparuje, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy by przestygły.
Sałatę myjemy, rwiemy na strzępy i wrzucamy dla salaterki. Na sałacie rozlewamy całość salsy, a na niej 1/3 nachosów (kruszymy je na drobniejsze kawałki).
Kolejna warstwę układamy z boczku i pieczarek, po czym przykrywamy je startym serem
Dymkę kroimy drobno na plasterki, tak samo ogórki i układamy jako kolejną warstwę.
Całość polewamy sosem. Na nim układamy pozostałe nachosy tym razem już ich nie kruszymy.
Uwaga:
1. Sałatka jest najsmaczniejsza 30 minut po przygotowaniu, ale nic się nie stanie jeśli zostanie przygotowana trochę wcześniej.
2. Salsę meksykańska można przygotowywać samemu z podanych składników: 4-5 pomidorów, 1/2 czerwonej cebuli, 12 łyżki kolendry, ewentualnie natki pietruszki, sok z 1 limonki, sól, pieprz i oraz chili. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się nasion i drobno pokroić, doprawić pozostałymi składnikami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz