piątek, 19 grudnia 2014

Tradycyjny staropolski bigos


Już jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na lekki bigos w wersji odtłuszczonej, szybciutki w przygotowaniu, sprawdza się na różnych imprezach. 
Tym razem zapraszam Was do wypróbowania starej receptury na tradycyjny staropolski bigos. Najprawdziwszy bigos przygotowany na winie, mieszance mięsa wieprzowego, kiełbasie i koniecznie wędzące. Prawdziwe aromatyczny, dobrze doprawiony, bogaty i doskonały w smaku idealny na wyjątkowe okazje jakimi są święta Bożego Narodzenia albo Wielkanoc. Polecam! A jak przygotować kapustę wigiliną możecie przeczytać tutaj.

wtorek, 16 grudnia 2014

Kostka Rafaello bez pieczenia


Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kokosu i wszystkim tym którzy nie lubią piec i mają mało czasu.  Ciasto przygotowuje się błyskawicznie i łatwo, ale wymaga schłodzenia. Gotowe jest wyborne do złudzenia przypomina maleńkie pralinki Rafaello. Dodam, że przepis jest całkowicie mojego autorstwa i nie przypomina w żaden sposób ciast rafello dostępnych w Internecie, a zrobionych na bazie schłodzonego budyniu kokosowego. Przygotowana przeze mnie kostka jest połączeniem wiórek kokosowych z serkiem mascarpone i śmietanką. Całość jest zagęszczona białą czekoladą, która nie tylko sprawia że ciasto jest delikatne, słodkie ale również ma konsystencję sernika. Idealne do pokrojenia w kostki, wyśmienite, piękne śnieżno-białe niczym zimowy puch. Doskonałe np. na święta lub inne okazje. Sprawdzi się również w upały. Polecam

czwartek, 4 grudnia 2014

Zupa kapuśniak


To jedna z moich ulubionych zup. Od zawsze lubiłam ten kwaśny smak kiszonej kapusty, ale tak naprawdę zakochałam się w tej zupie w Zakopanem. Tam rozkoszowałam się ta zupą pod nazwą kwaśnica, była najlepsza jaką jadłam. Jej smak był niepowtarzalny i choć nie lubię tłustych zup, to w kapuśniaku odrobina okrasy jest pyszna, może być w postaci wędzonego boczku, albo kiełbaski obsmażonej na smalcu. Cokolwiek wędzonego by ją wzbogacić. Ja gotuję gotuje ją na piersi kurczaka z okraszoną na smalcu cebulą, jest pyszna i niepowtarzalna, można się nią najeść do syta.