Bardzo smaczny i aromatyczny sos serwowany na ciepło
do wielu potraw. Sos koperkowy przede wszystkim świetnie smakuje z mielonymi
pulpecikami, ale także z dowolnym gotowanym mięsem. Sprawdzi się również w połączeniu
z rybą, pieczarkami, kurkami, jajkami gotowanymi na twardo podanymi w sosie z
ziemniaczkami ale także będzie pyszny w połączeniu z kalafiorem, brukselką i
ryżem. Sos koperkowy przygotowuje się błyskawicznie i w bardzo prosty sposób.
Polecam
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw - Dziękuję za odwiedziny!
czwartek, 27 listopada 2014
Piersi kurczaka w sosie koperkowym
To potrawa z całą pewnością lekkostrawna ale i bardzo
smaczna. Gotowane mięso drobiowe jest bardzo chude i świetnie komponuje się z
aromatycznym sosem koperkowym i ryżem. Będzie doskonałym obiadem dla osób z
problemami gastrycznymi lub dla miłośników lekkiej kuchni. Zwykle przygotowuje to
danie gotując wcześniej rosół (ale nie jest to konieczne), a mięso z zupy wykorzystuje do podania w sosie z
ryżem i warzywami. A jak przygotować taki rosół dowiecie się w tym przepisie.
Polecam.
poniedziałek, 24 listopada 2014
Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami
środa, 19 listopada 2014
Chłopski garnek z dynią
To wspaniała potrawa jednogarnkowa, wprost idealna na
syty i treściwy obiad, a nawet na ciepły andrzejkowy poczęstunek. Głównym
składnikiem potrawy jest dynia, kapusta i kiełbasa, a samo danie można porównać
do leczo, węgierskiego kociołka, a nawet bigosu. Chłopski garnek z dynią, jest
dość ekonomiczny i z pewnością wystarczy na dwudniowy obiad dla 3 osobowej
rodziny. Ponadto jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a nawet biorąc pod
uwagę ilość to gotuje się bardzo szybko. Polecam.
sobota, 15 listopada 2014
Sałatka śledziowa na każdą okazję
Śledzie, bardzo lubimy w moim domu i dlatego
też przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem prosta sałatka. Prosta bo nie licząc
przypraw przyrządzona tylko z 4 składników, a mimo to jest bardzo smaczna.
Śledziowa sałatka, przygotowana jest oczywiście ze śledzi, ale również połączona z
papryką, ogórkiem i cebulą zwyczajną także w postaci dymki. Ma delikatnie
kwaskowy posmak, dzięki czemu świetnie nadaje się do gotowanych ziemniaków na
obiad, albo na kolacje wigilijną jak również na każdą inną okoliczność np. do
podania na szwedzkim stole jako zakąska. Polecam!
Tagi:
Andrzejki,
Boże Narodzenie,
Dania główne,
danie wegetariańskie,
kolacja,
kuchnia polska,
papryka,
proste potrawy,
Ryby,
Sałatki i surówki,
śledź,
święta,
wigilia
piątek, 14 listopada 2014
Kiełbasa z patelni z cebulką
W moim domu rodzinnym mówiło się na nie kiełbaski z
rusztu, chyba dlatego, że w podobny sposób można przygotować kiełbaskę z grilla
lub nawet piekarnika, a może dlatego, że dawniej nie było kuchenek. Dokładnie nie wiem co moja mama miała na myśli. Jedno jest
pewne kiełbaski są pyszne, z zewnątrz lekko spieczone z chrupiącą skórką, a w
środku soczyste, z pewnością o tej porze roku będą miłym wspomnieniem lata. Odkąd
pamiętam zjadaliśmy je z ogromnym apetytem. Kiełbaski z patelni są bardzo
popularne i zna je chyba każdy. Przygotowanie ich nie wymaga wielkiego nakładu
czasu, ani pracy, za to taka kiełbaska świetnie nadaje się na szybki obiad, a
nawet kiedy mamy ochotę przegryźć coś konkretnego. Polecam!
Tarta z jabłkami i budyniem
Musicie
przyznać, że tarta z jabłkami jest bardzo efektowna i z pewnością zrobi wrażenie nie tylko wyglądem
ale i nietuzinkowym smakiem. Kruchy spód, a na nim prosty, ale bardzo smaczny
domowy budyń o intensywnym waniliowym smaku z nutą korzennych przypraw, kwiecistą
dekoracją z jabłek i kilku włoskich orzechów.
środa, 12 listopada 2014
Zupa krem z pora
Kiedy jest zimno i dżdżyście zjadamy znacznie więcej zup, bo nic tak wspaniale nie rozgrzewa jak talerz gorącej zupy. Ja również sugerując się nienajlepszą pogodą przygotowałam naprawdę pyszny krem z pora, choć zupy - kremy smakują świetnie o każdej porze roku. Nie trzeba czekać specjalnie do jesieni. Krem z pora jest bardzo delikatny, subtelny i aksamitny w smaku z mocno wyczuwalną nutą pietruszki. Mimo, iż zupę przygotowuje się niemalże błyskawicznie i tylko z kilku składników to jest bardzo pożywna i zaskakująco smaczna. Polecam!
piątek, 7 listopada 2014
Naleśniki z serka homogenizowanego
Takie pyszne placuszki to prawdziwe śniadanie
mistrzów. Musicie koniecznie ich spróbować. Naleśniki są puszyste i mięciutki, znacznie
bardziej delikatne niż tradycyjne pancakes, słodkie mimo, że nie ma w nich ani
grama cukru. Cała słodycz pochodzi od serka. Robi je się szybciutko, a jeszcze
szybciej zjada w połączeniu z sałatką owocową i szklanką soku to zdrowe, pożywne
i niesamowicie smaczne śniadanko. Polecam
czwartek, 6 listopada 2014
Zapiekanka z boczkiem
Tylko nie mówcie, że znowu zapiekanka. No co ja mogę,
że kocham zapiekanki, łatwe w przygotowaniu za to pyszne, zróżnicowane kompozycje.
Zwykle opróżniam do ich przygotowania lodówkę, choć ta jest o tyle inna od
wszystkich, że składa się głównie z ziemniaków okraszonych boczkiem. Jest świetną
alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków podanych z mięsem i warzywami, albo z
jajkiem sadzonym, ale również fantastycznie smakuje jako samodzielne danie, taka swojska kuchnia. Ja
wprost ją uwielbiam, podaną z czystym barszczem czerwonym lub żurkiem. Mniam…
Polecam!
wtorek, 4 listopada 2014
Placek jabłkowy z cynamonem
Jesienne ciasto, naprawdę
proste i szybkie w pieczeniu, szczególnie polecam osobom, które lubią jeść, a
nie lubią piec, bo nie ma z nim żadnych problemów. Najsmaczniejsze jest zaraz
po upieczeniu, jeszcze ciepłe, rozgrzewające, aromatyczne jabłka, przesiąknięte cynamonem
zanurzone w cieście. A gdy dodamy do niego bitą śmietanę lub lody to deser
będzie iście królewski.
poniedziałek, 3 listopada 2014
Ziemniaczki dauphine
Sposób na ziemniaki wg klasycznej francuskiej kuchni, ich nazwa zaczerpnięta
jest od regionu o tej samej nazwie w
południowo-wschodniej Francji. Ziemniaczki można przygotować na dwa sposoby
piekąc w piekarniku lub gotując w głębokim oleju. Ja wybrałam tą pierwszą metodę, jest prosta i znacznie szybsza, a upieczone ziemniaczki fantastycznie nadają się jako
dodatek do mięs, różnego rodzaju sosów, kremowych a nawet mniej zawiesistych zup.
Mieliście już okazje zobaczyć je w moim wykonaniu przy okazji zupy z dyni. Ziemniaczki dauphine
są świetną odmianą dla tradycyjnie podanych ziemniaków. Polecam!
niedziela, 2 listopada 2014
Surówka z białej kapusty
Szybka, prosta i smaczna surówka, lekko chrupiąca, nie
za kwaśna i niezbyt słodka, idealna do
obiadu. Najczęściej serwuję ją jako dodatek do smażonych ryb lub kotletów. Bez
problemu można przygotować ją o każdej porze roku z dostępnych warzyw i zawsze
będzie świeża i smaczna.
Makaron z mięsem i grzybami
O makaronach można by rzec wiele, ale na pewno
większość zgodzi się ze mną, że potrawy z ich udziałem są smaczne i nie
wymagają wielkiego nakładu pracy ani czasu. W tygodniu, kiedy dni uciekają mi w
zastraszającym tempie nie mam zbyt wiele czasu na wymyślne potrawy dlatego
przynajmniej raz serwuje makaron. Do makaronu pasuje niemalże wszystko warzywa,
owoce, nabiał, grzyby i mięso. Tym razem przygotowałam go „w męskiej” wersji. W
męskiej bo dla mojego męża posiłek bez mięsa nie istnieje. Więc mamy tu sporo
mięsa, gotowe mielone, które przyrządza się w mgnieniu oka, a dla urozmaicenia
pieczarki, mogą być dowolne grzyby nawet suszone, wystarczy odpowiednio
wcześniej je namoczyć. Prosto i smacznie polecam.
Subskrybuj:
Posty (Atom)