To wspaniała potrawa jednogarnkowa, wprost idealna na
syty i treściwy obiad, a nawet na ciepły andrzejkowy poczęstunek. Głównym
składnikiem potrawy jest dynia, kapusta i kiełbasa, a samo danie można porównać
do leczo, węgierskiego kociołka, a nawet bigosu. Chłopski garnek z dynią, jest
dość ekonomiczny i z pewnością wystarczy na dwudniowy obiad dla 3 osobowej
rodziny. Ponadto jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a nawet biorąc pod
uwagę ilość to gotuje się bardzo szybko. Polecam.
Składniki:
- 1,5 kg obranej dyni pokrojonej w kostkę
- 75 dag kiełbasy pokrojonej na półplasterki
- mała główka poszatkowanej włoskiej kapusty około 50 dag
- 5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 duże marchwie pokrojone w kostkę
- 2 cebule pokrojone w pół piórka
- 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych i drobno pokrojonych
- 140 g koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 1, 2 l wody
- Przyprawy: 3 łyżeczki soli, ¼ płatków chili, 2 liście laurowe, 2 łyżeczki pasty curry
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać olej tyle by pokrywał dno
garnka i zeszklić cebulkę. Dodać kiełbasę, obsmażyć chwilę, dodać marchew,
czosnek, ziarna chili i przesmażyć 2 minuty.
Zalać wodą, dodać kapustę,
ziemniaki, posolić, dodać pastę curry, liście laurowe i dusić pod przykryciem
20 minut na niewielkiej mocy palnika. (Początkowo może wydać się mało wody, ale tyle w zupełności wystarczy bo warzywa puszczą sporo soku). Następnie dodać dynię i dusić kolejne 15
minut, po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i dusić ostatnie 5 minut.
Chłopski garnek jest gotowy.
Smacznego!
Ważna uwaga by nie gotować dłużej, by warzywa były miękkie,
ale nie rozgotowane, szczególnie dynia. Gotowana za długo rozgotuje się całkowicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz