Składniki:
- 750 dowolnego mięsa mielonego, użyłam wieprzowego
- 2 jajka
- 1 bułka namoczona w wodzie i mocno odciśnięta
- 1 łyżka vegety albo kucharka, ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Nadzienie:
- 350 g pieczarek
- 2 cebule, użyłam czerwonych
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Ponadto 200 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie
plasterki
Przygotowanie:
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i smażymy chwile by się
zeszkliła na patelni. Dodajemy pieczarki, umyte i pokrojone w kostkę. Kiedy już
cały sok z pieczarek odparuje dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do
smaku. Zdejmujemy z kuchenki i mieszamy z drobno posiekaną natka pietruszki.
Mięso mielone przygotowujemy jak na kotlety. Dodajemy
do niego odciśniętą bułkę, jajka i przyprawy, a następnie wyrabiamy gładką
masę, którą rozkładamy na papierze do pieczenia. Formujemy prostokątny, płaski
placek o grubości około 1 centymetra i szerokości foremki – keksówki. Miałam 13/23cm. Placek
może być bardzo długi, ale jeden z boków nie może przekraczać w moim przypadku
23 cm.
Na mięso rozkładamy nadzienie zostawiając brzeg około
3 cm wolnego miejsca wzdłuż krótszego boku. Zwijamy roladę wzdłuż najdłuższego brzegu
przy pomocy papieru. Na końcu z wierzchu obkładamy ją plastrami boczku i razem
z papierem przekładamy do foremki.
Nadmiar papieru odcinamy. Roladę Pieczemy w
nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy na
10 -15 minut by odpoczęła i dopiero kroimy na plastry.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz