Pages

czwartek, 27 listopada 2014

Sos koperkowy


Bardzo smaczny i aromatyczny sos serwowany na ciepło do wielu potraw. Sos koperkowy przede wszystkim świetnie smakuje z mielonymi pulpecikami, ale także z dowolnym gotowanym mięsem. Sprawdzi się również w połączeniu z rybą, pieczarkami, kurkami, jajkami gotowanymi na twardo podanymi w sosie z ziemniaczkami ale także będzie pyszny w połączeniu z kalafiorem, brukselką i ryżem. Sos koperkowy przygotowuje się błyskawicznie i w bardzo prosty sposób. Polecam

Piersi kurczaka w sosie koperkowym



To potrawa z całą pewnością lekkostrawna ale i bardzo smaczna. Gotowane mięso drobiowe jest bardzo chude i świetnie komponuje się z aromatycznym sosem koperkowym i ryżem. Będzie doskonałym obiadem dla osób z problemami gastrycznymi lub dla miłośników lekkiej kuchni. Zwykle przygotowuje to danie gotując wcześniej rosół (ale nie jest to konieczne), a mięso z zupy wykorzystuje do podania w sosie z ryżem i warzywami. A jak przygotować taki rosół dowiecie się w tym przepisie. Polecam.

poniedziałek, 24 listopada 2014

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami


Jak już wiele razy wspominałam z mięsa mielonego można wyczarować wiele smakołyków. Tym razem w postaci rolady nadziewanej pieczarkami, a do tego opieczonej w boczku. Rolada jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno do kanapek. Sprawdzi się również na imprezach w towarzystwie zimnych sosów. Polecam.

środa, 19 listopada 2014

Chłopski garnek z dynią



To wspaniała potrawa jednogarnkowa, wprost idealna na syty i treściwy obiad, a nawet na ciepły andrzejkowy poczęstunek. Głównym składnikiem potrawy jest dynia, kapusta i kiełbasa, a samo danie można porównać do leczo, węgierskiego kociołka, a nawet bigosu. Chłopski garnek z dynią, jest dość ekonomiczny i z pewnością wystarczy na dwudniowy obiad dla 3 osobowej rodziny. Ponadto jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a nawet biorąc pod uwagę ilość to gotuje się bardzo szybko. Polecam.

sobota, 15 listopada 2014

Sałatka śledziowa na każdą okazję


Śledzie, bardzo lubimy w moim domu i dlatego też przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem prosta sałatka. Prosta bo nie licząc przypraw przyrządzona tylko z 4 składników, a mimo to jest bardzo smaczna. Śledziowa sałatka, przygotowana jest oczywiście ze śledzi, ale również połączona z papryką, ogórkiem i cebulą zwyczajną także w postaci dymki. Ma delikatnie kwaskowy posmak, dzięki czemu świetnie nadaje się do gotowanych ziemniaków na obiad, albo na kolacje wigilijną jak również na każdą inną okoliczność np. do podania na szwedzkim stole jako zakąska. Polecam!

piątek, 14 listopada 2014

Kiełbasa z patelni z cebulką


W moim domu rodzinnym mówiło się na nie kiełbaski z rusztu, chyba dlatego, że w podobny sposób można przygotować kiełbaskę z grilla lub nawet piekarnika, a może dlatego, że dawniej nie było kuchenek. Dokładnie nie wiem co moja mama miała na myśli. Jedno jest pewne kiełbaski są pyszne, z zewnątrz lekko spieczone z chrupiącą skórką, a w środku soczyste, z pewnością o tej porze roku będą miłym wspomnieniem lata. Odkąd pamiętam zjadaliśmy je z ogromnym apetytem. Kiełbaski z patelni są bardzo popularne i zna je chyba każdy. Przygotowanie ich nie wymaga wielkiego nakładu czasu, ani pracy, za to taka kiełbaska świetnie nadaje się na szybki obiad, a nawet kiedy mamy ochotę przegryźć coś konkretnego. Polecam!

Tarta z jabłkami i budyniem


Musicie przyznać, że tarta z jabłkami jest bardzo efektowna i z pewnością zrobi wrażenie nie tylko wyglądem ale i nietuzinkowym smakiem. Kruchy spód, a na nim prosty, ale bardzo smaczny domowy budyń o intensywnym waniliowym smaku z nutą korzennych przypraw, kwiecistą dekoracją z jabłek i kilku włoskich orzechów.

środa, 12 listopada 2014

Zupa krem z pora


Kiedy jest zimno i dżdżyście zjadamy znacznie więcej zup, bo nic tak wspaniale nie rozgrzewa jak talerz gorącej zupy. Ja również sugerując się nienajlepszą pogodą przygotowałam naprawdę pyszny krem z pora, choć zupy - kremy smakują świetnie o każdej porze roku. Nie trzeba czekać specjalnie do jesieni. Krem z pora jest bardzo delikatny, subtelny i aksamitny w smaku z mocno wyczuwalną nutą pietruszki. Mimo, iż zupę przygotowuje się niemalże błyskawicznie i tylko z kilku składników to jest bardzo pożywna i zaskakująco smaczna. Polecam!

piątek, 7 listopada 2014

Naleśniki z serka homogenizowanego


Takie pyszne placuszki to prawdziwe śniadanie mistrzów. Musicie koniecznie ich spróbować. Naleśniki są puszyste i mięciutki, znacznie bardziej delikatne niż tradycyjne pancakes, słodkie mimo, że nie ma w nich ani grama cukru. Cała słodycz pochodzi od serka. Robi je się szybciutko, a jeszcze szybciej zjada w połączeniu z sałatką owocową i szklanką soku to zdrowe, pożywne i niesamowicie smaczne śniadanko. Polecam

czwartek, 6 listopada 2014

Zapiekanka z boczkiem



Tylko nie mówcie, że znowu zapiekanka. No co ja mogę, że kocham zapiekanki, łatwe w przygotowaniu za to pyszne, zróżnicowane kompozycje. Zwykle opróżniam do ich przygotowania lodówkę, choć ta jest o tyle inna od wszystkich, że składa się głównie z ziemniaków okraszonych boczkiem. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków podanych z mięsem i warzywami, albo z jajkiem sadzonym, ale również fantastycznie smakuje jako samodzielne danie, taka swojska kuchnia. Ja wprost ją uwielbiam, podaną z czystym barszczem czerwonym lub żurkiem. Mniam… Polecam!

wtorek, 4 listopada 2014

Placek jabłkowy z cynamonem



Jesienne ciasto, naprawdę proste i szybkie w pieczeniu, szczególnie polecam osobom, które lubią jeść, a nie lubią piec, bo nie ma z nim żadnych problemów. Najsmaczniejsze jest zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe, rozgrzewające, aromatyczne jabłka, przesiąknięte cynamonem zanurzone w cieście. A gdy dodamy do niego bitą śmietanę lub lody to deser będzie iście królewski. 

poniedziałek, 3 listopada 2014

Ziemniaczki dauphine

Sposób na ziemniaki wg klasycznej francuskiej kuchni, ich nazwa zaczerpnięta jest od regionu o tej samej nazwie w południowo-wschodniej Francji. Ziemniaczki można przygotować na dwa sposoby piekąc w piekarniku lub gotując w głębokim oleju. Ja wybrałam tą pierwszą metodę, jest prosta i znacznie szybsza, a upieczone ziemniaczki fantastycznie nadają się jako dodatek do mięs, różnego rodzaju sosów, kremowych a nawet mniej zawiesistych zup. Mieliście już okazje zobaczyć je w moim wykonaniu przy okazji zupy z dyni. Ziemniaczki dauphine są świetną odmianą dla tradycyjnie podanych ziemniaków. Polecam!


niedziela, 2 listopada 2014

Surówka z białej kapusty


Szybka, prosta i smaczna surówka, lekko chrupiąca, nie za kwaśna i niezbyt słodka,  idealna do obiadu. Najczęściej serwuję ją jako dodatek do smażonych ryb lub kotletów. Bez problemu można przygotować ją o każdej porze roku z dostępnych warzyw i zawsze będzie świeża i smaczna.

Makaron z mięsem i grzybami


O makaronach można by rzec wiele, ale na pewno większość zgodzi się ze mną, że potrawy z ich udziałem są smaczne i nie wymagają wielkiego nakładu pracy ani czasu. W tygodniu, kiedy dni uciekają mi w zastraszającym tempie nie mam zbyt wiele czasu na wymyślne potrawy dlatego przynajmniej raz serwuje makaron. Do makaronu pasuje niemalże wszystko warzywa, owoce, nabiał, grzyby i mięso. Tym razem przygotowałam go „w męskiej” wersji. W męskiej bo dla mojego męża posiłek bez mięsa nie istnieje. Więc mamy tu sporo mięsa, gotowe mielone, które przyrządza się w mgnieniu oka, a dla urozmaicenia pieczarki, mogą być dowolne grzyby nawet suszone, wystarczy odpowiednio wcześniej je namoczyć. Prosto i smacznie polecam.