Pages

wtorek, 4 listopada 2014

Placek jabłkowy z cynamonem



Jesienne ciasto, naprawdę proste i szybkie w pieczeniu, szczególnie polecam osobom, które lubią jeść, a nie lubią piec, bo nie ma z nim żadnych problemów. Najsmaczniejsze jest zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe, rozgrzewające, aromatyczne jabłka, przesiąknięte cynamonem zanurzone w cieście. A gdy dodamy do niego bitą śmietanę lub lody to deser będzie iście królewski. 





Składniki:
  • 750 g jabłek
  • 3 łyżki cynamonu
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g + 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 185 g mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia




Przygotowanie:
Jabłka umyć obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek naciąć wzdłuż i oprószyć 1 łyżką cynamonu.
Masło, cukier, cukier waniliowy, jajka i śmietanę dobrze utrzeć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i dobrze wymieszać. Ciasto nałożyć do formy, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek.
Placek piec na środkowym poziomie nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Upieczony placek posypać 2 łyżkami cynamonu wymieszanymi z 3 łyżkami cukru.

Smacznego!

Rada:

Zamiast jabłek można użyć rabarbar.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz