Jesienne ciasto, naprawdę
proste i szybkie w pieczeniu, szczególnie polecam osobom, które lubią jeść, a
nie lubią piec, bo nie ma z nim żadnych problemów. Najsmaczniejsze jest zaraz
po upieczeniu, jeszcze ciepłe, rozgrzewające, aromatyczne jabłka, przesiąknięte cynamonem
zanurzone w cieście. A gdy dodamy do niego bitą śmietanę lub lody to deser
będzie iście królewski.
Składniki:
- 750 g jabłek
- 3 łyżki cynamonu
- 125 g miękkiego masła
- 125 g + 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 185 g mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jabłka umyć
obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek naciąć
wzdłuż i oprószyć 1 łyżką cynamonu.
Masło, cukier,
cukier waniliowy, jajka i śmietanę dobrze utrzeć.
Mąkę wymieszać
z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i dobrze wymieszać. Ciasto nałożyć
do formy, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek.
Placek piec na
środkowym poziomie nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Upieczony placek posypać
2 łyżkami cynamonu wymieszanymi z 3 łyżkami cukru.
Smacznego!
Rada:
Zamiast jabłek
można użyć rabarbar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz