O makaronach można by rzec wiele, ale na pewno
większość zgodzi się ze mną, że potrawy z ich udziałem są smaczne i nie
wymagają wielkiego nakładu pracy ani czasu. W tygodniu, kiedy dni uciekają mi w
zastraszającym tempie nie mam zbyt wiele czasu na wymyślne potrawy dlatego
przynajmniej raz serwuje makaron. Do makaronu pasuje niemalże wszystko warzywa,
owoce, nabiał, grzyby i mięso. Tym razem przygotowałam go „w męskiej” wersji. W
męskiej bo dla mojego męża posiłek bez mięsa nie istnieje. Więc mamy tu sporo
mięsa, gotowe mielone, które przyrządza się w mgnieniu oka, a dla urozmaicenia
pieczarki, mogą być dowolne grzyby nawet suszone, wystarczy odpowiednio
wcześniej je namoczyć. Prosto i smacznie polecam.
Składniki na 4 osoby:
- 1 opakowanie makaronu ja użyłam Tagliatelle (gotujemy wg przepisu na opakowaniu)
- 400 g mięsa mielonego może być trochę mniej
- 300 g pieczarek lub innych grzybów
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- Sól, ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka vegety albo kucharka
- Olej do smażenia
- Natka pietruszki
- Śmietana (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Cebule obrać, opłukać pokroić w piórka i zeszklić na
rozgrzanym oleju.
Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki, dodać do cebuli i
razem obsmażyć (około 5 minut). Czosnek obrać, drobno posiekać dodać na
patelnie, przesmażyć dwie minuty i dodać mięso mielone. Oprószyć solą, pieprzem
i vegetą i smażyć, aż mięso starci swój surowy kolor. Zalać 3/4 szklanki wody i
dusić pod przykryciem na średniej mocy palnika około 15 minut.
Po tym czasie
sos się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy go jeszcze do smaku,w zasadzie
jest już gotowy. Jeżeli wydaje się jeszcze zbyt rzadki można rozpuścić 1 łyżeczkę
mąki ziemniaczanej w 1/3 szklanki zimnej wody, dodać do sosu, zagotować i gotowe.
Zamiast mąki można dodać
kilka łyżek gęstej śmietany wcześniej zahartowanej by się nie zważyła (zahartować tzn. wlać kilka łyżek sosu do śmietany, wymieszać i dopiero z
powrotem wlać ją do sosu. Całość ponownie zagotować.
Makaron rozłożyć na
talerze polać sosem i oprószyć pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz