Szybka, prosta i smaczna surówka, lekko chrupiąca, nie
za kwaśna i niezbyt słodka, idealna do
obiadu. Najczęściej serwuję ją jako dodatek do smażonych ryb lub kotletów. Bez
problemu można przygotować ją o każdej porze roku z dostępnych warzyw i zawsze
będzie świeża i smaczna.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty, jeśli jest bardzo duża wystarczy ćwiartka
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- Sok z połowy cytryny lub 1 łyżka octu winnego
- 2-3 łyżeczki cukru
- ½-1 łyżeczka soli i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkuję, przekładam
do miski zasypuję solą i mieszam ręką starając się ugniatać i ściskać kapustę by
zmiękła i puściła sok. Dobrze „wygniecioną” kapustę odstawiam na bok, a w
międzyczasie przygotowuje kolejne warzywa. Cebulę, obieram i kroję w drobną
kostkę, marchew obieram, płuczę i ucieram na tarce do jarzyn. Dodaje warzywa do
kapusty, zalewam oliwą, sokiem z cytryny lub octem, oprószam pieprzem, cukrem i
koperkiem albo natką i jeszcze raz chwilę ugniatam warzywa, mieszając je ze
sobą. Odstawiam na 15-20 minut do lodówki by smaki się przegryzły i podaję do
obiadu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz