Pages

niedziela, 2 listopada 2014

Surówka z białej kapusty


Szybka, prosta i smaczna surówka, lekko chrupiąca, nie za kwaśna i niezbyt słodka,  idealna do obiadu. Najczęściej serwuję ją jako dodatek do smażonych ryb lub kotletów. Bez problemu można przygotować ją o każdej porze roku z dostępnych warzyw i zawsze będzie świeża i smaczna.





Składniki:
  • 1/2 główki kapusty, jeśli jest bardzo duża wystarczy ćwiartka
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • Sok z połowy cytryny lub 1 łyżka octu winnego
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • ½-1 łyżeczka soli i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


Przygotowanie: 
Kapustę szatkuję, przekładam do miski zasypuję solą i mieszam ręką starając się ugniatać i ściskać kapustę by zmiękła i puściła sok. Dobrze „wygniecioną” kapustę odstawiam na bok, a w międzyczasie przygotowuje kolejne warzywa. Cebulę, obieram i kroję w drobną kostkę, marchew obieram, płuczę i ucieram na tarce do jarzyn. Dodaje warzywa do kapusty, zalewam oliwą, sokiem z cytryny lub octem, oprószam pieprzem, cukrem i koperkiem albo natką i jeszcze raz chwilę ugniatam warzywa, mieszając je ze sobą. Odstawiam na 15-20 minut do lodówki by smaki się przegryzły i podaję do obiadu.    

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz