Kiedy jest zimno i dżdżyście zjadamy znacznie więcej zup, bo nic tak wspaniale nie rozgrzewa jak talerz gorącej zupy. Ja również sugerując się nienajlepszą pogodą przygotowałam naprawdę pyszny krem z pora, choć zupy - kremy smakują świetnie o każdej porze roku. Nie trzeba czekać specjalnie do jesieni. Krem z pora jest bardzo delikatny, subtelny i aksamitny w smaku z mocno wyczuwalną nutą pietruszki. Mimo, iż zupę przygotowuje się niemalże błyskawicznie i tylko z kilku składników to jest bardzo pożywna i zaskakująco smaczna. Polecam!
Składniki 4 porcje:
- 2 pory
- 2 średnie ziemniaki
- 2 małe korzenie pietruszki z natką
- 1 kostka bulionowa
- 3 łyżki oleju
- 1,2 l wody
- 2 łyżki śmietany do zupy
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie kilka grzanek, suszone pomidory, szczypior
Przygotowanie:
Pory naciąć wzdłuż i wypłukać pod bieżącą wodą,
szczególnie w środku często gromadzi się piasek i pokroić na plasterki. Korzeń
pietruszki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, a natkę opłukać i drobno posiekać.
Ziemniaki, obrać, opłukać pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty zeszklić pora. Temperatura
nie może być zbyt wysoka by się nie przypalił. Dodać pokrojone warzywa i smażyć
wszystko około 5 minut co jakiś czas mieszając by żadne z warzyw się nie
przypaliły.
Zalać warzywa wodą, dodać kostkę rosołową, zagotować,
po czym dusić na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut. Dodać posiekaną natkę
pietruszki i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Przed podaniem podgrzać, ozdobić kleksem lub serpentyną
ze śmietany. Podawać z grzankami, łyżeczką, drobno pokrojonych suszonych
pomidorów lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz