Bananowe ciasto prezentuje się fenomenalnie niczym słoneczko, a i smakuje doskonale. Przygotowanie ciasta nie stanowi żadnych trudności, ani nie zajmuje dużo czasu choć składa się z dwóch etapów. Pierwszy to przygotowanie syropu do bananów, które znajdują się na dnie tortownicy, a drugi to oczywiście pieczenie. Upieczone ciasto odwracam do góry nogami, wówczas widać to zjawiskowe słoneczko bananowe. W środku ciasto ma piękny kolor, jest wilgotne i puszyste zarazem, po prostu fantastyczne. Polecam!
Składniki:
- 100 g miękkiego masła w temp. pokojowej
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka 1 łyżeczka syropu z wanilii
- 155 g zwykłej pszennej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Syrop:
- 50 g masła
- 60 g brązowego cukru
- 60 ml syropu klonowego, albo miodu lub golden syropu
- 4-5 bananów w zależności od wielkości, przekrojonych w poprzek
Masło rozpuścić, dodać syrop, cukier i podgrzewać około 10 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie jednolity, gładki, płynny syrop karmelowy.
Dodatkowo
- odrobina tłuszczu do wysmarowania formy
- tortownica o średnicy 23 cm
Przygotowanie:
Jak syrop trochę przestygnie, wlewam go do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i układam banany cięciem do dna tortownicy.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni C.
Miękkie masło miksuje z cukrem, aż będzie jasne i kremowe. Dodaje kolejno jajka cały czas miksując pomiędzy jednym, a drugim, po czym dodaje wanilię i szczyptę soli.
Mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia, najpierw wszystko mieszam łyżką, a potem dokładnie mikserem, tylko chwilkę by składniki się wymieszały.
Łyżką przekładam ciasto na banany i wyrównuję powierzchnie.
Uwaga! Pod tortownicę podkładam płaską blachę, ponieważ w trakcie pieczenie odrobina syropu wycieknie na zewnątrz.
Uwaga! Pod tortownicę podkładam płaską blachę, ponieważ w trakcie pieczenie odrobina syropu wycieknie na zewnątrz.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 35 minut, albo do tzw. suchego patyczka. Ciasto pięknie wyrośnie. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam na blacie na 5 minut by nieznacznie przestygło.
Zdejmuję obręcz, ciasto przykrywam talerzem i jednym ruchem obracam do góry nogami.
Ściągam spód tortownicy i piękne ciasto gotowe.
Ciasto jest tak pyszne, że można zjeść je nawet na ciepło podając z lodami, Zarówno dzieci jak i dorośli będą zachwyceni.
Źródło: Przepis pochodzi z książki Billa Grangera pt. :Bill cooks for kids
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz