Pages

wtorek, 19 kwietnia 2016

Bananowe ciasto


Bananowe ciasto prezentuje się fenomenalnie niczym słoneczko, a i smakuje doskonale. Przygotowanie ciasta nie stanowi żadnych trudności, ani nie zajmuje dużo czasu choć składa się z dwóch etapów. Pierwszy to przygotowanie syropu do bananów, które znajdują się na dnie tortownicy, a drugi to oczywiście pieczenie. Upieczone ciasto odwracam do góry nogami, wówczas widać to zjawiskowe słoneczko bananowe. W środku ciasto ma piękny kolor, jest wilgotne i puszyste zarazem, po prostu fantastyczne. Polecam!




Składniki:

  • 100 g miękkiego masła w temp. pokojowej
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka 1 łyżeczka syropu z wanilii
  • 155 g zwykłej pszennej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Syrop:

  • 50 g masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 60 ml syropu klonowego, albo miodu lub golden syropu
  • 4-5 bananów w zależności od wielkości, przekrojonych w poprzek
Masło rozpuścić, dodać syrop, cukier i podgrzewać około 10 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie jednolity, gładki, płynny syrop karmelowy.


Dodatkowo

  • odrobina tłuszczu do wysmarowania formy
  • tortownica o średnicy 23 cm



Przygotowanie:
Jak syrop trochę przestygnie, wlewam go do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i układam banany cięciem do dna tortownicy.

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni C.
Miękkie masło miksuje z cukrem, aż będzie jasne i kremowe. Dodaje kolejno jajka cały czas miksując pomiędzy jednym, a drugim, po czym dodaje wanilię i szczyptę soli.
Mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia, najpierw wszystko mieszam łyżką, a potem dokładnie mikserem, tylko chwilkę by składniki się wymieszały.
Łyżką przekładam ciasto na banany i wyrównuję powierzchnie.

Uwaga! Pod tortownicę podkładam płaską blachę, ponieważ w trakcie pieczenie odrobina syropu wycieknie na zewnątrz.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 35 minut, albo do tzw. suchego patyczka. Ciasto pięknie wyrośnie. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam na blacie na 5 minut by nieznacznie przestygło.
Zdejmuję obręcz, ciasto przykrywam talerzem i jednym ruchem obracam do góry nogami.
Ściągam spód tortownicy i piękne ciasto gotowe.

Ciasto jest tak pyszne, że można zjeść je nawet na ciepło podając z lodami, Zarówno dzieci jak i dorośli będą zachwyceni.

Smacznego!



Źródło: Przepis pochodzi z książki Billa Grangera pt. :Bill cooks for kids

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz