Szparagi pieczone to najlepszy sposób na to pyszne sezonowe warzywo, które można podać z mnóstwem dodatków, choć wg mnie najlepiej komponują się z jajkami. A ponieważ, w sezonie szparagowym wszyscy chętnie jemy jajka sadzone z ziemniaczkami, to ja łącząc te składniki przygotowałam obiad. Jest to najlepszy sposób na szybki obiad, szparagi nie tracą koloru, zachowują jak najwięcej swojego naturalnego smaku, a przy tym oszczędzamy wiele czasu piekąc wszystko razem, w dodatku danie jest o wiele mniej kaloryczne, unikamy niezdrowego smażenia na patelni i jest niesamowicie pyszne. By je jeszcze bardziej uatrakcyjnić dodałam trochę chudego bekonu, dzięki niemu ziemniaczki stały się tak aromatyczne, że nikt nie mógł oprzeć się tej potrawie. Polecam!
Składniki dla 4-5 osób:
- 1,2 kg obranych ziemniaków pokrojonych w talarki
- 2 pęczki szparagów zielonych (40 sztuk)
- 8 jaj
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g chudego bekonu pokrojonego w kostkę
- 12 pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki skraplam oliwą, solę, pieprzę, dodaje bekon i dokładnie wszystko mieszam. Wysypuje wszystko na dużą blaszkę (28/44) i rozkładam równomiernie by w miarę płasko leżało.
Wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę 30 minut.
W międzyczasie opłukuje szparagi, osuszam ręcznikiem i odłamuje końcówki.
Wyjmuję blachę z ziemniakami, drewnianą łyżką je trochę przemieszam i rozkładam szparagi na ziemniakach, wbijam na nie jajka, oprószam je solą i pieprzem. Ponownie wsuwam blaszkę do piekarnika i piekę kolejne 10 minut.
Posypuję pomidorkami, koperkiem i podaje do stołu.
Smacznego!
Rada:
1. Ziemniaki można już sprawdzić po 20-25 minutach czy są dobre, bo tak naprawdę długość pieczenia zależy od gatunku ziemniaka i dobrze nagrzanego piekarnika
2. Można tą potrawę przygotować całkowicie w wersji bezmięsnej, wystarczy pominąć bekon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz