Okoń morski, pieczony z ziołami to wspaniała ryba idealna na obiad. Obiad, który praktycznie robi się sam w dodatku jest zdrowy, wygląda i smakuje wyjątkowo apetycznie. No kto takich potraw nie lubi? Wystarczy przygotować rybę, co zajmuje dosłownie chwile i do piekarnika. Liście szpinaku skropić oliwą, oprószyć przyprawami i gotowe. I mamy fantastyczne lekkie danie, które oczywiście możemy wedle uznania uzupełnić np. ziemniaczkami, bukietem surówek czy innymi dodatkami. Polecam!
Składniki do 4 osób:
- 4 okonie (najlepiej wypatroszone)
- 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
- 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego koperku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ryby oczyścić, nożem zeskrobać z nich resztki łusek i pozostałe zanieczyszczenia, opłukać pod bieżąca wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
W środku oprószyć ryby pieprzem i solą, a z zewnątrz wysmarować dokładnie oliwą.
Masło wymieszać widelcem dokładnie z natką pietruszki, podzielić na 4 porcje i po jednej wsunąć do wnętrza każdej ryby.
Okonie ułożyć na papierze do pieczenia z zewnątrz oprószyć solą, pieprzem i koperkiem. Razem z papierem przełożyć na blachę.
Piekarnik dobrze nagrzać do temperatury 200°C, wsunąć blachę do piekarnika i piec ryby 20 minut. Rybę podawać od razu po upieczeniu.
Szpinak przepłukać pod bieżącą wodą, odsączyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek, wedle uznania można jeszcze sokiem z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz