"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw - Dziękuję za odwiedziny!
Pages
▼
czwartek, 19 grudnia 2013
Paszteciki z ciasta francuskiego i półfrancuskiego, wegetariańskie i nie tylko.
Paszteciki bez względu na nadzienie należą do grupy najsmaczniejszych przystawek. Podawane zarówno na bankietach, wystawnych przyjęciach ale również na święta. Często w towarzystwie barszczyku goszczą na stołach. Wegetariańskie mogą być jedną z 12 potraw wigilijnych, a bardziej zróżnicowane podane przy okazji Sylwestra. Do pasztecików wegetariańskich polecam ciasto francuskie bardzo puff, wówczas są niezwykle delikatne, natomiast do wielosmakowych już półfrancuskie.
wtorek, 17 grudnia 2013
niedziela, 15 grudnia 2013
Błyskawiczna sałatka z kurczakiem
Zapewniam, że nawet wszyscy ci, którzy nie lubią, żadnej zieleniny tą sałatkę zjedzą z ogromnym apetytem.
Fakt nie ma w niej zieleniny, zaś składniki których używam są bogate w białko. To typowa sałatka koktajlowa idealna na imprezy i małe tete a tete we dwoje, do zrobienia o każdej porze roku.
piątek, 13 grudnia 2013
Przystawki - idealne menu na party
Jak Sushi
Zdecydowaną zaletą tych maleńkich pyszności jest fakt, że nadzienie jest odzwierciedleniem naszej fantazji, zasobów lodówki i kreatywności. Nie wszyscy lubią eksperymentować, a co za tym idzie nie wszyscy lubią sushi nie jest to nasza kuchnia regionalna. Te przekąski mimo, że złudnie przypominają tą potrawę nie mają z nią nic wspólnego i są rewelacyjne.
środa, 11 grudnia 2013
Orzechowa sałatka
Sałatka orzechowa zalicza się do tych wobec, których nie można przejść obojętnie. Lubią ją zjadacze zieleniny, ale także mięsożercy za nią przepadają. Składa się z niewielu składników, to z całą pewnością jest również jej zaletą. Bez wątpienia jest to typowa sałatka koktajlowa, idealna na przyjęcia i święta. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, kuszącą widokiem grubej warty włoskich orzechów.
wtorek, 10 grudnia 2013
Zupa grzybowa z pieczarek
Przepis na wyśmienitą zupę
grzybową, którą możemy się delektować prze cały rok. Nawet może być pierwszym
daniem , które rozpocznie naszą kolacje wigilijną.
Oczywiście najsmaczniejsza
zupa grzybowa jest z podgrzybków, ale nie wszyscy są miłośnikami zbierania
grzybów, a kupowanie nie zawsze jest bezpieczne. Za to pieczarki dostępne są
przez cały rok. Przepis ten również można wykorzystać do gotowania grzybowej z
grzybów suszonych lub świeżych leśnych - gotuje się w ten sam sposób.
poniedziałek, 9 grudnia 2013
Pieczone żeberka w sosie własnym, miodzie i pepsi
Pieczone żeberka są tak soczyste, że rozpływają się w ustach, a mięso samo odchodzi od kości. Potrawa zdrowa, bez dodatku tłuszczu, bardzo smaczna i aromatyczna przygotowywana z ziemniakami, dzięki czemu mamy od razu gotowy obiad. Czas przygotowania 10 minut i pieczenia 1 1/2 godziny.
sobota, 7 grudnia 2013
Papryczki nadziewane filetami z piersi kurczaka
To danie, które nie wymaga wielkiego nakładu czasu, ani pracy za to jest nie tylko pyszne ale sycące i pełnowartościowe.
piątek, 6 grudnia 2013
Malinowe pancakes
Specjalny dla miłośników owoców świeżych i tych mrożonych.
Wadą, a może zaletą tego ciasta jest fakt, że trzeba czekać na nie godzinę po przygotowaniu, za to zalet ma znacznie więcej. Stanowi idealne śniadanie dla dorosłych i maluchów lub przepyszny podwieczorek. W tym przypadku czekanie z wysmażeniem jest zaletą, bo możemy przygotować je rano, a smażyć po południu. W innych ciastach na pancakes jest to niewskazane. Bardzo dobrze w tym cieście sprawdzają się różnego rodzaju owoce, również mrożone, z kompotu lub kandyzowane, są równie pyszne i zdecydowanie jest to zaletą o tej porze roku.
Wadą, a może zaletą tego ciasta jest fakt, że trzeba czekać na nie godzinę po przygotowaniu, za to zalet ma znacznie więcej. Stanowi idealne śniadanie dla dorosłych i maluchów lub przepyszny podwieczorek. W tym przypadku czekanie z wysmażeniem jest zaletą, bo możemy przygotować je rano, a smażyć po południu. W innych ciastach na pancakes jest to niewskazane. Bardzo dobrze w tym cieście sprawdzają się różnego rodzaju owoce, również mrożone, z kompotu lub kandyzowane, są równie pyszne i zdecydowanie jest to zaletą o tej porze roku.
czwartek, 5 grudnia 2013
Puszyste pancakes - wyjątkowe naleśniki
Te małe placuszki są tak puszyste i pyszne, że z całą pewnością jak ktoś ich raz spróbuje to będzie chciał je jadać już zawsze. Przepis zawiera wersje podstawową, ale oczywiście możemy podawać je z najbardziej wyszukanymi dodatkami na jakie tylko mamy ochotę. Fantastycznie komponują się z różnego rodzaju dodatkami jak twarożki, owoce i bita śmietana no i oczywiście syropy na bazie miodu, jak syrop klonowy lub truskawkowy czy czekoladowy, ja uwielbiam z waniliowym.
wtorek, 3 grudnia 2013
Małe niespodzianki we francuskim cieście
Już dość w swoim życiu najadłam się zwyczajnych, suchych kanapek. Dojrzałam do takiego momentu w swoim życiu, że niemalże wszystko zmieniam i modyfikuje kiedy tylko nadarzy się okazja. Ogromne możliwości w tym zakresie daje mi kuchnia i ciasto francuskie:)
poniedziałek, 2 grudnia 2013
Fritters z ricotty - czyli włoskie naleśniki
Ta potrawa jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Bardzo delikatne, łagodne, serowo-cytrynowe naleśniki w połączeniu z pikantnym pomidorowo-grzybowym sosem. Wszystko banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Smakuje wybornie zaraz po przygotowaniu jak i również na zimno. Wspaniałe danie gdy szukamy czegoś na ząb. Lekkie, a zarazem pożywne idealne w porze lunchu, kolacji lub serwowane jako przystawka.