Fantastyczne w smaku i wbrew pozorom
proste w wykonaniu. Kluski śląskie można podawać na co najmniej kilka sposobów;
mogą być tylko okraszone cebulką i skwarkami, rewelacyjne są z zasmażaną
kapustą, sosem pieczeniowym lub pieczarkowym, ale także doskonale smakują jako
dodatek do czerwonego barszczu. Ta tania potrawa zachwyci niejedno podniebienie
smakiem i atrakcyjnym wyglądem. Polecam.
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw - Dziękuję za odwiedziny!
Pages
▼
piątek, 31 października 2014
środa, 29 października 2014
Ryba w słodko-kwaśnym orientalnym smaku
Dawno nie podawałam żadnego przepisu na rybkę, a przecież
wiadomo, że powinno jadać się je minimum raz w tygodniu. Dziś ryba
przyrządzona można by rzec w niecodzienny sposób i o wyjątkowym smaku.
Tu znowu muszę wspomnieć o bydgoskiej restauracji w której to właściwie po raz
pierwszy jadłam rybę z warzywami o słodko-kwaśnym smaku. Mnie ta potrawa
urzekła i zakochałam się w niej od pierwszego kęsa. Kawałki ryby obsmażone w cieście są soczyste i
mięsiste zarazem, dodatkowo zatopione w warzywach, które pełnią role potrawki,
a wszystko razem w sosie podane z ryżem tworzy wspaniałą kompozycje smaków.
Gorąco polecam!
wtorek, 28 października 2014
Jesienne ciasto dyniowo-jabłkowe
poniedziałek, 27 października 2014
Tatar
Ostatnio sporo było potraw z
całego świata. Tak więc dziś nasz polski, rodzimy tatar. Odkąd pamiętam to
zawsze była moja ulubiona potrawa, choć z uwagi na cenę dobrej jakości wołowiny
nie jadana zbyt często. Tatarem zawsze cieszyłam się przy specjalnych okazjach.
Zwykle przy takich okolicznościach miewając gości mogłam poznać ich opinię i od
razu muszę przyznać, że nie wszyscy podzielali mój apetyt na wspaniale doprawione,
surowe mięso. Większość znanych mi Polaków podzielała moją pasje kulinarną ale np.
Szwedzi byli wręcz oburzeni i aż odwracali głowy w drugą stronę przy każdym
moim kęsie. Cóż z pewnością są tu zauważalne różnice kulturowe, ale chyba też
to, że mięso surowe lubi się albo nie. Tym co lubią tatar polecam przepis, a
pozostałych zachęcam do spróbowania. :)
niedziela, 26 października 2014
Halloweenowe paluchy
piątek, 24 października 2014
Pasta twarogowa z ziołami
Nawet najprostsza pasta sprawi, że kromka chleba
stanie się bardzo apetycznym kąskiem i wzbogaci twoje śniadanie. Szczególnie
gdy pastę można przygotować tak szybko i smacznie jak w tym przepisie. Polecam!
środa, 22 października 2014
Zupa z dyni
To zupełnie inna zupa niż dotąd mi znane i robione. Nie
ma konsystencji kremu, smakiem przypomina tradycyjne zupy, a jest zrobiona na
styl włoski. Przepis miałam od znajomego Włocha Giovanniego Barone, jednakże
moja wersja tej zupy różni się dość znacznie. Choćby tym, że dodałam kawałeczek
mięsa ale również francuskie ziemniaczki
dauphine, które akurat przygotowałam tego dnia. Choć podobno smakuje jeszcze lepiej ze świeżymi ziemniaczkami ugotowanymi w zupie, tak więc można wypróbowac na dwa sobosoby. Lubię smakować dania z różnych zakątków świata, więc i tym
razem podjęłam wyzwanie. Zupa wyszła pyszna i posmakowała całej rodzinie. Polecam!
Sos musztardowy
Dziś prezentuje sos musztardowy, który jest wspaniałym dodatkiem
do obiadu. Jest to najprostsza wersja gotowanego sosu musztardowego, ale i tak jest wspaniały.
Wychodzę z założenia, że jak można to należy sobie maksymalnie ułatwiać prace.
poniedziałek, 20 października 2014
Migdałowe ciasteczka z wisienkami
Ciasteczka migdałowe, to kolejna wspaniała receptura z "Moje najlepsze przepisy", przygotowuje się na bazie kruchego ciasta, więc jeśli lubicie
kruche przysmaki to takie ciasteczka są właśnie dla Was. Przygotowanie ich nie
wymaga wielkiego trudu, za to są bardzo atrakcyjne i smaczne. Można
przechowywać je w metalowej puszce i na pewno nadają się na małe upominki.
Prezenty z własnoręcznie przygotowanych wypieków są zawsze trafione i zawsze na czasie. Polecam
niedziela, 19 października 2014
Sałatka z pomarańczy i cykorii
Błyskawiczna sałatka, to jej zdecydowana zaleta. Tak
naprawdę ma wiele zalet jest; smaczna, zdrowa, ale dodatkowo atrakcyjności
dodaje jej fakt, że możemy przygotować ją na dwa sposoby. Pierwszy w
towarzystwie jabłek z odrobiną cukru lub bardziej wytrawnie. W drugim wariancie
wystarczy zrezygnować z cukru, a jabłka zamienić oliwkami i dodać pokrojoną fetę od razu zyska wyrazisty smak. Obie wersje są pyszne, polecam!
sobota, 18 października 2014
Bułeczki dyniowe
Przepis na bułeczki dyniowe jest miksem kilku przepisów z
internetu, z kilku zaczerpnęłam coś. Dlatego też piekąc te bułeczki byłam trochę
zaniepokojona czy będą tak smaczne jak założyłam. Na szczęście moje obawy okazały się płonne, bo bułeczki
wyszły pyszne. Szczególnie te pieczone w keksówce z dodatkiem kandyzowanej
skórki pomarańczy i odrobiny czekoladowych chipsów. Dzięki temu, że wyrosły na
całą wysokość keksówki i bakaliom były bardziej
słodkie, cudownie puszyste, wprost rewelacyjne. Pozostałe miały przypominać
dynie, ale przez moją nieobecność wyrosły tak bardzo , że aż rozpłaszczyły się nieco na blaszce. Mimo to są równie smaczne, słodycz nie jest wyczuwalna, są idealne na
śniadanie. Polecam!
piątek, 17 października 2014
Zupa ziemniaczano-ogórkowa
Ten kociołek zawiera najprostszą i chyba najtańszą
wersję zupy ziemniaczano-ogórkowej. Idealna zupa na jesienną niepogodę gęsta i
pożywna. Polecam
czwartek, 16 października 2014
Faszerowane piersi kurczaka
środa, 15 października 2014
Tort urodzinowy – orzechowa rozkosz
Na przyjęcie urodzinowe zostałam zaproszona niemalże
na ostania chwilę. Tak więc przygotowane ciasto musiało być łatwe, szybkie w
wykonaniu, pyszne i bez alkoholu bo w końcu roczek to wiadomo, przyjęcie na
którym są również dzieci.
Dokładnie taki jest ten tort. Tort orzechowy sprawia wrażenie
dużego bo jest przecięty na 3 blaty. Wykonany z biszkoptu orzechowego i
przełożony niezwykle lekkim śmietankowym kremem orzechowym. Z zewnątrz ozdobione kremem z bitej śmietany i
mascarpone. Tort w niczym nie przypomina
tradycyjnych ciężkich przesłodzonych ciast z kremami maślanymi. Jest bardzo
delikatny, puszysty jak pierzynka, nie przesłodzony, a krem na bitej śmietanie
jest tak aksamitny i subtelny, że pragnie się tylko więcej. To ciasto, któremu absolutnie
nie można się oprzeć. Polecam, będziecie zachwyceni.
poniedziałek, 13 października 2014
Spaghetti z pomidorowym sosem Napoli
Włosi makaron podają na wiele sposobów, ale jednej
zasady trzymają się kurczowo. Bez względu na to z jakim sosem podane jest spaghetti
trzeba pamiętać by zawsze było jędrne, lekko twarde po prostu al dente. Spaghetti napoli jest wyśmienite, świetnie nadaje się w porze
obiadu i kolacji. Pomidorowy sos napoli od zwykłego pomidorowego sosu różni się przede
wszystkim tym, że wyczuwalne są kawałki pomidorów, jest dobrze doprawiony i
bardzo ziołowy.
środa, 8 października 2014
Kołacz jabłkowy
Przygotowanie kołacza jabłkowego z polewą śmietankową
nie zajmuje dużo czasu. Mimo, iż ciasto absolutnie nie jest
skomplikowane, jest bardzo efektowne i smaczne. Szczególnie jesienią, kiedy
sięgamy z przyjemnością po ciasta jabłkowe. Podawane na ciepło lub na zimno
stanowią doskonały deser, a w towarzystwie bitej śmietany to już prawdziwa
uczta. Smak tego ciasta jest tym bardziej fantastyczny dzięki zawartości
twarogu i polewy ze śmietany. Polecam!
Kurczak pieczony w maślance z bananami w boczku
Ten
przepis jest pewnego rodzaju eksperymentem. A stało się tak dlatego, że dzień
wcześniej przygotowywałam zupełnie inną potrawę do której potrzebowałam marynatę
w postaci maślanki doprawionej ziołami. Miał to być marynowany kurczak opiekany
w płatkach kukurydzianych. Potrawa okazała się totalną porażką gdyż duże
kawałki kurczaka wymagają dłuższego czasu pieczenia, co za tym idzie miałam do
wyboru albo niedopieczone kurczę, albo spieczona na węgiel panierka. No cóż jak
widać i mnie przytrafiają się porażki.
Na
szczęście tego typu marynata okazała się bardzo trafionym pomysłem do kurczaka
pieczonego w niej. Nie zmarnowała się ani odrobina, a mięso wyszło fantastyczne,
soczyste z lekko podpieczoną skórką, przy tym bardzo aromatyczne. Zanurzone w
marynacie banany owinięte w boczku sprawiły, że cała potrawa ma delikatnie
słodkawy posmak. Banany w takiej postaci jadłam po raz pierwszy to też był
eksperyment. Kto nie jadł pieczonych bananów w boczku koniecznie musi spróbować
są niesamowicie smaczne, nawet nie przypuszczałam, że okażą się tak trafionym
pomysłem. Doskonale komponują się z całą potrawą, ale również nadają się samodzielnie
jako wspaniałe przystawki imprezowe. Goście na pewno będą zachwyceni. Całą potrawę
uzupełnia kukurydza, a już na koniec świeżości dodaje jej świeżo pokrojona
dymka. Polecam to jest naprawdę pyszne!
poniedziałek, 6 października 2014
Tarta ala snickers
Do przygotowania tego ciasta szczególnie zachęcam osoby
które nie lubią piec, a lubią nieskomplikowane przepisy. Taka właśnie jest ta
tarta - niezwykle prosta za to jaka smaczna. Spód wykonany z mielonych
ciasteczek połączonych z masłem i niewyobrażalnie pyszny, delikatny krem na
bazie serka mascarpone połączonego z masa krówkową, czekoladą i orzechami do
złudzenia przypomina słodkiego batonika – snickers. Całość wieńczą prażone
migdały. Polecam ten niezwykle kuszący przysmak,
wszyscy zjedzą go z przyjemnością.
sobota, 4 października 2014
Kruche babeczki z budyniowym kremem i owocami
Jak sama nazwa wskazuje babeczki wykonane są z
kruchego ciasta dokładnie takiego samego jak na tartę. Przygotowuje je się bardzo
szybko, jedyny minus to czas chłodzenia ciasta. Dlatego dobrym rozwiązaniem
jest przygotować babeczki kiedy dysponujemy czasem i zrobić je na zapas. Babeczki
nie tylko wyglądają bardzo atrakcyjnie ale również są bardzo smaczne,
wypełnione po brzegi domowym budyniem, przyozdobione soczystymi owocami i
kleksem z bitej śmietany. Jednym słowem - pyszności! ;)
czwartek, 2 października 2014
Precle drożdżowe
I co ja mogę, że kocham ciasto drożdżowe. Dostarcza mi wciąż nowych
inspiracji, które z taką łatwością się wypieka.
Tym razem nie na słodko, precle są fantastyczną przekąską, na pewno
urozmaicą śniadanie, można spakować je dziecku do szkoły lub zabrać do pracy.
Delikatna chrupiąca skórka, w środku
mięciutkie i puszyste jak obłoczki z pewnością wszystkim posmakują. Polecam.
środa, 1 października 2014
Pomidorowa potrawka z drobiu
Ta potrawa powstała w wyniku braku czasu i ku
zdziwieniu wszystkich jej zjadaczy wyszła zachwycająco smacznie. Jej całkowite
przygotowanie to niecałe pół godziny, składników potrzebujemy naprawdę niewiele,
za to w końcowym efekcie uzyskujemy bardzo smaczne danie idealne do makaronu, ryżu
lub ziemniaków, a nawet tylko świeżego pieczywa. Kawałki mięsa są dobrze
doprawione i soczyste, zanurzone w gęstym sosie pomidorowym z kawałkami
pomidorów i cebuli z domieszką przypraw. Nie ma tu nic więcej poza gwarancja
dobrego smaku, polecam.