Przygotowanie kołacza jabłkowego z polewą śmietankową
nie zajmuje dużo czasu. Mimo, iż ciasto absolutnie nie jest
skomplikowane, jest bardzo efektowne i smaczne. Szczególnie jesienią, kiedy
sięgamy z przyjemnością po ciasta jabłkowe. Podawane na ciepło lub na zimno
stanowią doskonały deser, a w towarzystwie bitej śmietany to już prawdziwa
uczta. Smak tego ciasta jest tym bardziej fantastyczny dzięki zawartości
twarogu i polewy ze śmietany. Polecam!
Składniki na formę do tarty 23-25 cm:
- 100 g twarogu
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g miodu
- 200 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 750 g jabłek
- 60 g płynnego miodu
- 1/8 l kwaśnej śmietany
- Cukier puder do oprószenia krawędzi ciasta, która w trakcie pieczenia nieco zbrązowieje.
Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z olejem, cukrem waniliowym, miodem
(50 g) i 1 jajkiem. Dodać do mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozsmarować w foremce i wyrównać powierzchnię.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda
nasienne, zanurzyć na krótko w posolonej wodzie, aby pozostały jasne. Jabłka pokroić
na ósemki i ułożyć na cieście w kształcie koła.
Piec na środkowym poziomie gorącego piekarnika
nagrzanego do 200 stopni C. przez 25 minut. 2 jajka dokładnie wymieszać z
miodem (60 g) i śmietaną, tak przygotowaną polewą po 25 minutach polać kołacz i
dalej piec, dopóki polewa lekko nie stwardnieje i nie nabierze złotej barwy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz