Włosi makaron podają na wiele sposobów, ale jednej
zasady trzymają się kurczowo. Bez względu na to z jakim sosem podane jest spaghetti
trzeba pamiętać by zawsze było jędrne, lekko twarde po prostu al dente. Spaghetti napoli jest wyśmienite, świetnie nadaje się w porze
obiadu i kolacji. Pomidorowy sos napoli od zwykłego pomidorowego sosu różni się przede
wszystkim tym, że wyczuwalne są kawałki pomidorów, jest dobrze doprawiony i
bardzo ziołowy.
Składniki dla 3-4 osób:
- 1 paczka spaghetti 500 g
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- Kilka listków świeżej bazylii lub suszonej
- 1 łyżeczka tymianku
- Natka pietruszki
- Starty parmezan lub żółty ser do posypania
- Oliwa
- Przyprawy; sól, pieprz, szczypta cukru, chili, ewentualnie kucharek albo vegeta, ¼ łyżeczki płatków chili
Przygotowanie:
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, a w międzyczasie przygotować pomidorowy sos napoli.
Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oliwy i zeszklić cebule
pokrojoną w kosteczkę. Dodać drobniutko posiekany czosnek i smażyć jeszcze
minutkę.
Całość zalać pomidorami i gotować na średniej mocy
palnika przez 5 minut. Sos oprószyć delikatnie solą, pieprzem, dodać drobniutko
posiekaną bazylie, tymianek, 1 łyżeczkę cukru, płatki chili i gotować kolejne
5-7 minut.
Gdyby sos zrobił się zbyt gęsty można rozrzedzić go
dodając odrobinę bulionu przygotowanego np. z ¼ kostki lub 3-4 łyżki wody i 1
łyżeczkę vegety. Na koniec dodać natkę
pietruszki i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku, dokładnie wymieszać,
podawać wraz z makaronem oprószone parmezanem.
Akurat dysponowałam żółtym
serem, ale i tak było pyszne. Sos napoli jest banalnie prosty i szybki w
przygotowaniu. Świetnie smakuje bo jest bardzo wyraziście pomidorowy dlatego
kiedy przygotowuje go robię z 2 puszek by sobie nie żałować. Jeśli lubicie
mniej sosu można użyć tylko 1 puszki. Ja wyznaję zasadę lepiej trochę więcej niż
za mało.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz