Pages

czwartek, 2 października 2014

Precle drożdżowe



I co ja mogę, że kocham ciasto drożdżowe. Dostarcza mi wciąż nowych inspiracji, które z taką łatwością się wypieka.  Tym razem nie na słodko, precle są fantastyczną przekąską, na pewno urozmaicą śniadanie, można spakować je dziecku do szkoły lub zabrać do pracy. Delikatna chrupiąca skórka,  w środku mięciutkie i puszyste jak obłoczki z pewnością wszystkim posmakują. Polecam.



Składniki:
  • 500 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży lub 2,5 łyżeczki w proszku
  • 25 g roztopionego masła
  • 130 ml mleka
  • 130 ml ciepłej wody

Ponadto:
1 jajko i 1 łyżka mleka razem roztrzepane do posmarowania ciasta
Do oprószenia gruba sól, sezam i mak



Przygotowanie:
W szklance przygotować zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i 1 łyżeczki mąki., odstawić do wyrośnięcia.
W między czasie rozpuścić masło umieścić w misie miksera, dodać wodę, mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto mikserem, używając haka do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto zostawić w misie, nakryć naczynie ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto można bez problemu wyrobić ręcznie ale robotem jest łatwiej i szybciej.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 kawałków, każdy ręcznie kulać w wałeczek około 30 cm, uformować precel i od razu odkładać na blaszkę wyłożoną papierem. Gotowe precle zostawić na 30 minut by podrosły, posmarować jajkiem, oprószyć grubą solą lub dowolnie makiem albo sezamem. 


Piec w nagrzanym do 200o C piekarniku przez 15 minut. Tylko tyle by się bardzo delikatnie zarumieniły. Precle są pyszne na ciepło i na zimno.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz