I co ja mogę, że kocham ciasto drożdżowe. Dostarcza mi wciąż nowych
inspiracji, które z taką łatwością się wypieka.
Tym razem nie na słodko, precle są fantastyczną przekąską, na pewno
urozmaicą śniadanie, można spakować je dziecku do szkoły lub zabrać do pracy.
Delikatna chrupiąca skórka, w środku
mięciutkie i puszyste jak obłoczki z pewnością wszystkim posmakują. Polecam.
Składniki:
- 500 g maki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży lub 2,5 łyżeczki w proszku
- 25 g roztopionego masła
- 130 ml mleka
- 130 ml ciepłej wody
Ponadto:
1
jajko i 1 łyżka mleka razem roztrzepane do posmarowania ciasta
Do
oprószenia gruba sól, sezam i mak
Przygotowanie:
W szklance
przygotować zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i 1 łyżeczki mąki.,
odstawić do wyrośnięcia.
W między czasie
rozpuścić masło umieścić w misie miksera, dodać wodę, mąkę, sól i wyrośnięte
drożdże. Wyrobić ciasto mikserem, używając haka do ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto zostawić w misie, nakryć naczynie ściereczką i odstawić na
godzinę do wyrośnięcia. Ciasto można bez problemu wyrobić ręcznie ale robotem
jest łatwiej i szybciej.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 kawałków, każdy ręcznie kulać w wałeczek
około 30 cm, uformować precel i od razu odkładać na blaszkę wyłożoną papierem.
Gotowe precle zostawić na 30 minut by podrosły, posmarować jajkiem, oprószyć
grubą solą lub dowolnie makiem albo sezamem.
Piec w nagrzanym do 200o C piekarniku przez 15 minut. Tylko tyle
by się bardzo delikatnie zarumieniły. Precle są pyszne na ciepło i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz