Dawno nie podawałam żadnego przepisu na rybkę, a przecież
wiadomo, że powinno jadać się je minimum raz w tygodniu. Dziś ryba
przyrządzona można by rzec w niecodzienny sposób i o wyjątkowym smaku.
Tu znowu muszę wspomnieć o bydgoskiej restauracji w której to właściwie po raz
pierwszy jadłam rybę z warzywami o słodko-kwaśnym smaku. Mnie ta potrawa
urzekła i zakochałam się w niej od pierwszego kęsa. Kawałki ryby obsmażone w cieście są soczyste i
mięsiste zarazem, dodatkowo zatopione w warzywach, które pełnią role potrawki,
a wszystko razem w sosie podane z ryżem tworzy wspaniałą kompozycje smaków.
Gorąco polecam!
Składniki dla 4 osób:
- 700 g dowolnych filetów, ja użyłam mrożonego mintaja
Ciasto
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Jajka wybić do miski, mocno roztrzepać rózgą, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Gdy ciasto będzie gładkie, obtoczyć w nim kawałki rybne i usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor i odstawić na bok.
- 1 puszka brzoskwiń
- 4 marchewki
- 2 papryki (1 żółta, 1 zielona)
- 2 cebule (1czerwona, 1 brązowa)
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek jabłkowego octu winnego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 6 łyżek - sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
- ¾ szklanki - wody
- 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebule obrać, opłukać pokroić na piórka. Paprykę przekroić
na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić na paseczki. Marchew obrać, opłukać
i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie pokroić na 6 części jeżeli są
w połówkach.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, zeszklić cebule dodać
paprykę i chwilę smażyć razem.
Dodać utartą marchew, smażyć 2 minuty. Zalać
zalewą z brzoskwini i dusić na małym ogniu 5-7 minut. Potrawkę doprawić;
imbirem, drobno posiekanym czosnkiem,
pieprzem, sosem sojowym, cukrem i octem. Mąkę ziemniaczana rozprowadzić w ¾ szklanki
wody, wlać do potrawki, dodać brzoskwinie i doprowadzić do wrzenia. Do gotowej
potrawki włóżyć usmażoną rybkę i dusić razem 2 minuty na małym ogniu. Potrawa jest
gotowa można podawać ja od razu z ryżem lub odgrzewać. Gdyby była zbyt gęsta
można dodać odrobinę wody i zagotować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz