To zupełnie inna zupa niż dotąd mi znane i robione. Nie
ma konsystencji kremu, smakiem przypomina tradycyjne zupy, a jest zrobiona na
styl włoski. Przepis miałam od znajomego Włocha Giovanniego Barone, jednakże
moja wersja tej zupy różni się dość znacznie. Choćby tym, że dodałam kawałeczek
mięsa ale również francuskie ziemniaczki
dauphine, które akurat przygotowałam tego dnia. Choć podobno smakuje jeszcze lepiej ze świeżymi ziemniaczkami ugotowanymi w zupie, tak więc można wypróbowac na dwa sobosoby. Lubię smakować dania z różnych zakątków świata, więc i tym
razem podjęłam wyzwanie. Zupa wyszła pyszna i posmakowała całej rodzinie. Polecam!
Składniki dla 4 osób:
- 500 g dyni
- 1 szklanka mleka
- 1 por
- 1,5 l bulionu warzywnego przygotowanego z 2 kostek
- 1 filet piersi kurczaka
- Jako dodatek ziemniaczki duphine lub 2-3 duże ziemniaki
- 1 łyżka tartego parmezanu i sól lub vegeta do smaku
- 2 łyżki oliwy
- Grzanki czosnkowe (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Umytą i oczyszczoną pierś pokrój w kostkę i gotuj z
przygotowanym bulionem. Powstały w trakcie gotowania „szum” (osad) na
powierzchni usuń z zupy łyżką cedzakową.
Jeżeli decydujesz się na zwykłe ziemniaczki; obierz
umyj, pokrój w drobną kostkę i dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu. Jeśli nie
ziemniaczki duphine, dodaj je na sam koniec kiedy zupa jest już nalana do
talerzy.
Por umyj, pokrój na plasterki i smaż 2-3 minuty na
oliwie, aż się delikatnie zeszkli. Do pora dodaj mleko, zagotuj i przełóż do
gotującej się zupy.
Miąższ z dyni pokrój w kostkę, dodaj do dyni i razem
gotuj 15 minut Lub trochę dłużej, aż zupa zrobi się dość gęsta.
Na koniec dopraw zupę jeśli trzeba solą i dodaj
parmezan. Dodatkowo do zupy można dodać grzanki np. czosnkowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz