Pages

środa, 22 października 2014

Sos musztardowy


Dziś prezentuje sos musztardowy, który jest wspaniałym dodatkiem do obiadu. Jest to najprostsza wersja gotowanego sosu musztardowego, ale i tak jest wspaniały. Wychodzę z założenia, że jak można to należy sobie maksymalnie ułatwiać prace.



Dwie propozycje obiady z wykorzystaniem sosu musztardowego:
  1. Przygotowany sos zwykle używam do jajek lub grzanej albo smażonej kiełbasy.  W moim rodzinnym domu, mama przestrzegała piątkowego postu i w te dni zdarzało nam się jadać jajka w musztardowym sosie z ziemniakami. To banalnie prosta, ale naprawdę smaczna potrawa wystarczy ugotowane ziemniaki podukać z dodatkiem masła, śmietany lub odrobiny jogurty. Najlepsze są takie jakie najbardziej lubicie. Ugotować po 2 jajka na twardo na osobę, przekroić na połówki, ułożyć na talerzu obok ziemniaków i polać spora ilością sosu. Można również podgrzewać jajka w sosie ale wówczas ich nie kroimy bo żółtka mogą się rozpaść –sprawdziłam ;) Nieładnie to wygląda.
  2. Podobnie przygotowuje się kiełbasę. Można wcześniej ją pokroić na plastry, obsmażyć i dodać  bezpośrednio do sosu, a potem podawać z ziemniakami lub mniejsze laski kiełbasy zagrzać w przygotowanym sosie. Wówczas sos dodatkowo nabierze posmaku kiełbasy zaś kiełbasa musztardowego aromatu. Jest to wyjątkowo pyszna kompozycja. Polecam!

Składniki:
  • około pół słoiczka musztardy najlepiej sarepskiej, albo chrzanowej (musztarda z ziarnami nie nadaje się do tego sosu)
  • 2 łyżki mąki
  •  1 łyżka margaryny do smażenia
  • Śmietana do zabielenia 2-3 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Około ½ l wody

Przygotowanie:
Sos przygotowuje się bardzo podobnie jak sos beszamelowy. Na początku topimy w niewielkim garneczku margarynę,  dodajemy mąkę i chwilę smażymy cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania dodajemy połowę wody. W tym momencie mieszać należy bardzo energicznie by nie powstały grudki. Mieszać aż się zagotuje i stopniowo dolewać wodę aż do momentu by powstała konsystencja tak która nam najbardziej odpowiada. Sos powinien być bardzo gęsty, ale również lejący. Dodajemy musztardę, mieszamy  i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz