Dziś prezentuje sos musztardowy, który jest wspaniałym dodatkiem
do obiadu. Jest to najprostsza wersja gotowanego sosu musztardowego, ale i tak jest wspaniały.
Wychodzę z założenia, że jak można to należy sobie maksymalnie ułatwiać prace.
Dwie propozycje obiady z wykorzystaniem sosu
musztardowego:
- Przygotowany sos zwykle używam do jajek lub grzanej albo smażonej kiełbasy. W moim rodzinnym domu, mama przestrzegała piątkowego postu i w te dni zdarzało nam się jadać jajka w musztardowym sosie z ziemniakami. To banalnie prosta, ale naprawdę smaczna potrawa wystarczy ugotowane ziemniaki podukać z dodatkiem masła, śmietany lub odrobiny jogurty. Najlepsze są takie jakie najbardziej lubicie. Ugotować po 2 jajka na twardo na osobę, przekroić na połówki, ułożyć na talerzu obok ziemniaków i polać spora ilością sosu. Można również podgrzewać jajka w sosie ale wówczas ich nie kroimy bo żółtka mogą się rozpaść –sprawdziłam ;) Nieładnie to wygląda.
- Podobnie przygotowuje się kiełbasę. Można wcześniej ją pokroić na plastry, obsmażyć i dodać bezpośrednio do sosu, a potem podawać z ziemniakami lub mniejsze laski kiełbasy zagrzać w przygotowanym sosie. Wówczas sos dodatkowo nabierze posmaku kiełbasy zaś kiełbasa musztardowego aromatu. Jest to wyjątkowo pyszna kompozycja. Polecam!
Składniki:
- około pół słoiczka musztardy najlepiej sarepskiej, albo chrzanowej (musztarda z ziarnami nie nadaje się do tego sosu)
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka margaryny do smażenia
- Śmietana do zabielenia 2-3 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Około ½ l wody
Przygotowanie:
Sos przygotowuje się bardzo podobnie jak sos
beszamelowy. Na początku topimy w niewielkim garneczku margarynę, dodajemy mąkę i chwilę smażymy cały czas
mieszając. Nie przerywając mieszania dodajemy połowę wody. W tym momencie mieszać
należy bardzo energicznie by nie powstały grudki. Mieszać aż się zagotuje i
stopniowo dolewać wodę aż do momentu by powstała konsystencja tak która nam
najbardziej odpowiada. Sos powinien być bardzo gęsty, ale również lejący. Dodajemy
musztardę, mieszamy i doprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz