Pages

poniedziałek, 20 października 2014

Migdałowe ciasteczka z wisienkami



Ciasteczka migdałowe, to kolejna wspaniała receptura z "Moje najlepsze przepisy", przygotowuje się na bazie kruchego ciasta, więc jeśli lubicie kruche przysmaki to takie ciasteczka są właśnie dla Was. Przygotowanie ich nie wymaga wielkiego trudu, za to są bardzo atrakcyjne i smaczne. Można przechowywać je w metalowej puszce i na pewno nadają się na małe upominki. Prezenty z własnoręcznie przygotowanych wypieków są zawsze trafione i zawsze na czasie. Polecam



Składniki na 20 ciasteczek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • 180 g zwykłego cukru
  • 150 zmielonych migdałów
  • 20 g kandyzowanych wiśni


Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru pudru, 3 żółtek i szczypty soli wyrobić kruche ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić  przez godzinę w lodówce lub 30 minut w zamrażalce.

Do 3 schłodzonych białek dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać na sztywną pianę. Dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać. Schłodzone ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość pół centymetra. Wykrawać krążki o średnicy 5 cm i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Masę migdałową przy pomocy łyżeczki rozdzielić na krążki ciasta i uformować na kształt kopułek. Na wierzch ułożyć wiśnie.

Ciasteczka piec w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 20-25 minut w zależności od piekarnika. Ciasteczka powinny mieć jasno złoty kolor. Po całkowitym wystygnięciu można przełożyć je do metalowego pojemnika.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz