Pages

piątek, 24 października 2014

Pasta twarogowa z ziołami


Nawet najprostsza pasta sprawi, że kromka chleba stanie się bardzo apetycznym kąskiem i wzbogaci twoje śniadanie. Szczególnie gdy pastę można przygotować tak szybko i smacznie jak w tym przepisie. Polecam!



Składniki dla 4 osób:
  • ½ ogórka sałatkowego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 100 g szynki
  • 500 g miękkiego twarogu
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki posiekanych ziół (koper, natka pietruszki, lubczyk, melisa)


Przygotowanie:
Ogórek oraz cebulę opłukać i obrać. Pomidory opłukać, paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona i tez opłukać. Warzywa i szynkę pokroić w kostkę.

Twaróg wymieszać z mlekiem, dodać przyprawy, doprawiając do smaku. Następnie dodać pokrojone w kostkę wszystkie składniki i dobrze wymieszać.

W zależności od sezonu dodatki można zmieniać. Gdy nie będzie ogórka kiszonego, można użyć konserwowego, zamiast papryki można dać więcej pomidorów lub spróbować  z tartym czosnkiem.

Uwagi: Przygotowana pasta jest propozycja śńiadaniową ale można wykorzystać ja również podając z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz