Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g masła albo margaryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 140 g włoskich orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
200 g obranych migdałów w całości na
pazurki
Przed pieczeniem. |
Po upieczeniu. |
Przygotowanie:
Zaczynamy od zmielenia orzechów, następnie
ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w
folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie zaczynamy zabawę,
może z maluchami?
Blaszkę wykładamy papierem do
pieczenia, kulamy małe wałeczki formując paluchy, umieszczamy migdał w miejscu
paznokcia i układamy ciastka na blaszce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190
stopni C przez 10 -12 minut. Dla urozmaicenia część ciasta można przeznaczyć na
formowanie innych wzorów niż tylko same paluchy.
Smacznego!
Z podanych ilości upiekłam dwa takie talerze paluchów. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz