Pages

piątek, 17 października 2014

Zupa ziemniaczano-ogórkowa


Ten kociołek zawiera najprostszą i chyba najtańszą wersję zupy ziemniaczano-ogórkowej. Idealna zupa na jesienną niepogodę gęsta i pożywna. Polecam


Składniki dla 4 osób:
  • 700 g ziemniaków
  • 300 g kiszonych ogórków
  • Kostka bulionowa warzywna lub mięsna wg uznania
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przyprawy do zup jarzynki lub vegety
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki maki niekoniecznie
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki na koniec do oprószenia

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Zalać 5 szklankami wody i zagotować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę bulionową, przyprawę do zup i gotować 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Ogórki obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na maśle i w połowie gotowania dodać do zupy.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać trochę zupy i z powrotem całość wlać do garnka. Zagotować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem i oprószyć natką pietruszki.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz