Przepis na bułeczki dyniowe jest miksem kilku przepisów z
internetu, z kilku zaczerpnęłam coś. Dlatego też piekąc te bułeczki byłam trochę
zaniepokojona czy będą tak smaczne jak założyłam. Na szczęście moje obawy okazały się płonne, bo bułeczki
wyszły pyszne. Szczególnie te pieczone w keksówce z dodatkiem kandyzowanej
skórki pomarańczy i odrobiny czekoladowych chipsów. Dzięki temu, że wyrosły na
całą wysokość keksówki i bakaliom były bardziej
słodkie, cudownie puszyste, wprost rewelacyjne. Pozostałe miały przypominać
dynie, ale przez moją nieobecność wyrosły tak bardzo , że aż rozpłaszczyły się nieco na blaszce. Mimo to są równie smaczne, słodycz nie jest wyczuwalna, są idealne na
śniadanie. Polecam!
Składniki na; 20 bułek lub 12 i jedna keksówkę albo 2 keksówki
- 800 g maki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g drożdży świeżych lub 4,5 łyżeczki suchych lub 2 saszetki po 7 g suchych
- 200 g puree z dyni
- 100 ml mleka
- 3 jajka + 1 łyżka mleka
- 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 80 g cukru
- 3 łyżki czekoladowych chipsów, 3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej i kilka orzechów włoskich na ogonki dyni J
Przygotowanie:
100 ml mleka podgrzać by było lekko ciepławe, dodać drożdże,
łyżeczkę cukru i łyżeczkę maki. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut by zaczyn
wyrósł.
Gdy zaczyn wyrośnie ręcznie lub przy użyciu robota
wyrabiamy ciasto; zaczyn mieszamy z mąką, dodajemy sól, cukier, 2 jajka i
puree. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać masło i dalej wyrabiać by było
miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy w naczyniu, przykryte lnianą
ściereczką do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy,
dzielimy na dwie części – jedna trochę większa od drugiej. Keksówkę wykładamy
papierem do pieczenia. Mniejszą część ciasta dzielimy na 6-8 części w
zależności od długości keksówki, formujemy kształt kuli i wkładamy do kesksówki,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Większą blaszkę wykładamy
papierem. Drugą połowę ciasta dzielimy na 12 części. Każdy kawałek formujemy na
kształt kuleczki, układamy na blaszce w odstępach, bułki mocno rosną, każdą
nacinamy po bokach tworząc osiem nacięć. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w
ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia.
Pozostałe jajko roztrzepujemy razem z
łyżką mleka. Przed samym pieczeniem smarujemy
nim wszystkie bułki. Do bułek dyni wkładamy po kawałku orzecha. A bułeczki w
keksówce oprószamy skórką i czekoladą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 °
piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Upieczone wyjąć i wystudzić na kratce.
Puree z dyni;
Umyć dynię, pokroić na mniejsze części,
usunąć pestki, włókna i taką nieobraną dynię włożyć do żaroodpornego
naczynia z pokrywką lub przykryć folią
do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut. Ostudzić, obrać
ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
Do ciast i pieczywa można również wykorzystać
gotowe, kupne puree.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz