Składniki
na 3 osoby:
- 3 większe, pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 szklanka warzyw, akurat dysponowałam mrożoną mieszanką wielo-warzywną, ale można wykorzystać dowolne warzywa
- 6 plasterków boczku / Jeżeli macie ochotę również na banany w boczku potrzebnych będzie dwa razy tyle plastrów boczku i 1 lub 2 banany.
- sól
- pieprz
- papryka
Przygotowanie:
Filety
z piersi kurczaka rozciąć w poprzek tworząc w nich głęboką kieszonkę, uważać by
nie przeciąć mięsa na wylot. Środek oprószyć odrobiną soli i wypełnić po same
brzegi warzywami.
Nafaszerowane
mięso oprószyć z zewnątrz, z każdej strony świeżo zmielonym pieprzem, papryką i
solą (nie za dużo soli bo boczek zwykle jest słony).
Ułożyć
mięso nacięciem z boku palcami docisnąć obie strony otwartej kieszeni by warzywa schowały się wewnątrz i ciasno owinąć boczkiem.
Mięso ułożyć
na blaszce z rusztem i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25-30
minut, aż boczek będzie mocno rumiany.
Banany w boczku:
Ostatnio
wspominałam o pieczonych bananach z mięsem, tak mi posmakowały, że teraz często
szukam okazji by kilka upiec. Tym razem było tak samo.
Jak widać na zdjęciu z
każdej piersi odkroiłam maleńki pasek mięsa oprószyłam przyprawami, ułożyłam banany,
owinęłam każdy kawałek ciasno kolejnymi 2 plastrami boczku i piekłam, wszystko
razem na ruszcie. Banany z mięsem dla mnie są prawdziwą poezją smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz