Ten kociołek zawiera najprostszą i chyba najtańszą
wersję zupy ziemniaczano-ogórkowej. Idealna zupa na jesienną niepogodę gęsta i
pożywna. Polecam
Składniki dla 4 osób:
- 700 g ziemniaków
- 300 g kiszonych ogórków
- Kostka bulionowa warzywna lub mięsna wg uznania
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka przyprawy do zup jarzynki lub vegety
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- Listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1-2 łyżki maki niekoniecznie
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki na koniec do oprószenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Zalać 5
szklankami wody i zagotować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę
bulionową, przyprawę do zup i gotować 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Ogórki obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Podsmażyć na maśle i w połowie gotowania dodać do zupy.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać trochę zupy i z
powrotem całość wlać do garnka. Zagotować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem
i oprószyć natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz