Ten
przepis jest pewnego rodzaju eksperymentem. A stało się tak dlatego, że dzień
wcześniej przygotowywałam zupełnie inną potrawę do której potrzebowałam marynatę
w postaci maślanki doprawionej ziołami. Miał to być marynowany kurczak opiekany
w płatkach kukurydzianych. Potrawa okazała się totalną porażką gdyż duże
kawałki kurczaka wymagają dłuższego czasu pieczenia, co za tym idzie miałam do
wyboru albo niedopieczone kurczę, albo spieczona na węgiel panierka. No cóż jak
widać i mnie przytrafiają się porażki.
Na
szczęście tego typu marynata okazała się bardzo trafionym pomysłem do kurczaka
pieczonego w niej. Nie zmarnowała się ani odrobina, a mięso wyszło fantastyczne,
soczyste z lekko podpieczoną skórką, przy tym bardzo aromatyczne. Zanurzone w
marynacie banany owinięte w boczku sprawiły, że cała potrawa ma delikatnie
słodkawy posmak. Banany w takiej postaci jadłam po raz pierwszy to też był
eksperyment. Kto nie jadł pieczonych bananów w boczku koniecznie musi spróbować
są niesamowicie smaczne, nawet nie przypuszczałam, że okażą się tak trafionym
pomysłem. Doskonale komponują się z całą potrawą, ale również nadają się samodzielnie
jako wspaniałe przystawki imprezowe. Goście na pewno będą zachwyceni. Całą potrawę
uzupełnia kukurydza, a już na koniec świeżości dodaje jej świeżo pokrojona
dymka. Polecam to jest naprawdę pyszne!
Składniki na 4 osoby
- około 400 ml maślanki
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku, lub 4 gałązki świeżego
- 3 ząbki czosnku drobniutko posiekanego
- 1 łyżeczka soli i ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i 1/4 łyżeczki hot chili
- 8 kawałków kurczaka mogą być udka albo udka i podudzia
- 2 banany
- 4 plastry bekonu
- 1 puszka kukurydzy
- Pęczek dymki drobno posiekanej
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy oraz sok z cytryny i czosnek wymieszaj z maślanką i zamocz na minimum 2 godziny albo całą noc kawałki kurczaka. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Kurczaka razem z marynatą przełóż do żaroodpornego naczynia i zasyp kukurydzą. Banany podziel na połówki. Każda połówkę banana zawiń w bekon i ułóż między kawałki mięsa. Tak przygotowaną potrawę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny, aż mięso będzie miękkie, a skórka na nim podpieczona. Upieczone mięso wyjąć na półmisek i oprószyć pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz