Jak sama nazwa wskazuje babeczki wykonane są z
kruchego ciasta dokładnie takiego samego jak na tartę. Przygotowuje je się bardzo
szybko, jedyny minus to czas chłodzenia ciasta. Dlatego dobrym rozwiązaniem
jest przygotować babeczki kiedy dysponujemy czasem i zrobić je na zapas. Babeczki
nie tylko wyglądają bardzo atrakcyjnie ale również są bardzo smaczne,
wypełnione po brzegi domowym budyniem, przyozdobione soczystymi owocami i
kleksem z bitej śmietany. Jednym słowem - pyszności! ;)
Składniki na 6 babeczek
- 95 g masła
- 190 g mąki
- 65 g cukru pudru
- 1 żółtko
Z masła, cukru pudru, żółtka i mąki wyrobić szybko
kruche ciasto i odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie rozwałkować na
cienki 3-4 mm placek i wyłożyć nim maleńkie foremki. Po nakłuwać widelcem i piec
10 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Po upieczeniu wyjąć na kratkę by
wystygły.
Na krem i dekorację:
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- ¼ łyżeczki waniliowej pasty
- 20 g maki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 4 sztuki kiwi
- 6 wisienek koktajlowych
- 100 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Mleko zagotować. Żółtko rozetrzeć z cukrem, wanilią i
mąką ziemniaczaną dodać do mleka i wymieszać. Gotować na małym ogniu aż
powstanie gęsty budyń.
Owoce obrać ze skórki i pokroić na plastry. Śmietankę
ubić na sztywno. Upieczone babeczki napełnić budyniem i odstawić na krótko do
lodówki (15minut). Kiwi ułożyć na kremie budyniowym i odstawić do schłodzenia.
Schłodzone udekorować gwiazdką z bitej śmietany i wisienką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz