Składniki na ciasto naleśnikowe:
- Około 300 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- opcjonalnie 2-3 łyżki oliwy do ciasta
- 2 – łyżki cukru waniliowego
Nadzienie:
- 600 g twarogu
- 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%, ewentualnie greckiego jogurtu
- Mała puszka brzoskwiń
- 4 łyżki rodzynek
- 3 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej, skórki pomarańczy
- Cukier do smaku
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko,
dodać jajka, mleko, wodę, ¼ łyżeczki soli, olej i cukier, energicznie mieszać
do połączenia składników. Ciasto powinno być lejące, ale zarazem mieć konsystencje
niezbyt gęstej śmietany. Przygotowane odstawiamy do lodówki na 20 minut do pół godziny.
Między czasie
przygotowujemy nadzienie:
Rodzynki zalać wrzątkiem,
migdały uprażyć na suchej patelni przez kilka minut, brzoskwinie odsączyć od
zalewy, pokroić w kostkę, zostawić 2-3 do dekoracji.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i dosłodzić, nie za
bardzo, bo dodatki są dość słodkie. Dodać mocno odsączone rodzynki, skórki,
migdały, brzoskwinie i wszystko wymieszać.
Wracamy do
naleśników:
Sprawdzamy czy
ciasto nie za bardzo zgęstniało, jeśli tak dodajemy trochę wody. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Ciasto ma oliwę, więc patelnia nie wymaga dodatkowego smarowania tłuszczem,
gdyby jednak ciasto się przypalało, (dużo zależy od jakości patelni) należy
przed każdym wlaniem ciasta użyć odrobiny oliwy i rozsmarować ją pędzlem po
patelni. Ja smażyłam na suchej patelni.
Ciepłe naleśniki smarujemy
farszem, zwijamy w rulon, kroimy na mniejsze porcje ozdabiamy i zajadamy się
pysznościami.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz